Мисията на икономиста е да бъде неудобен на популистите

Д-р Георги Ганев, преподавател в Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски", в Boom & Bust, 20.01.2018

21:30 | 20 януари 2018
Автор: Кирил Петков
Д-р Георги Ганев, преподавател в Стопански факултет, СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Георги Ганев, преподавател в Стопански факултет, СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работата на икономиста, както казва Фридрих фон Хайек, е да съобщава на политиците защо тези неща, които искат, не могат да станат. Икономистът теоретик трябва да бъде изключително неудобен и неприятен за политиците и за властимащите, включително и за популистите и за хората, които вярват, че някакви магически неща могат да се очакват от икономическата система. Работата на икономистите е да съобщават на хората, че не е толкава лесно и просто. Това каза д-р Георги Ганев, преподавател в Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването  Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

"Кейнсианството казва на политиците точно това, което искат да чуят - вие сте всемогъщите, вие сте знаещите и можещите. Единственото, което трябва да направите, е да вземете едни пари от хората и да ги харчите. Не е случайно, че политиците се влюбват в това послание и започват по силата на държавното финансиране на образованието да го налагат като догма и то в момента е доминиращата школа във всички университети, особено тези, които са на държавно финансиране". 

Как се появява теорията на Джон Кейнс? Какво представлява течението прогресизъм и защо неговите рожби, като евгениката, водят обществата в погрешна посока? Щеше ли Кейнс да припознае неокейнсианските теории, които днес се прилагат на практика?  

Повече вижте във видеото.