Грешките на начинаещите трейдъри и начините да избягаме от тях

Стефан Трашлиев, индивидуален трейдър, Boom & Bust, 09.09.2017

21:30 | 9 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на своята кариера на финансовите пазари човек много лесно изпада в отчаяние, в клопка. Това е така, защото той си мисли, че е много лесно да се печели. Понякога наистина късметът на начинаещия в началото дава добри резултати, но да се печели дългосрочно на пазарите е много трудно.

Това коментира в студиото на шоуто за икономика и финанси Boom & Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров индивидуалният трейдър Стефан Трашлиев. Повод за гостуването му е аудиокнигата, издадена от борсовия играч с дългогодишен опит, посветена на начините за успех на капиталовите пазари - „Митове и реалност за търговията на финансовите пазари”.

„Книгата е предназначена за аудитория, която можем да разделим на две части. Едната от тях са хората, които търсят начин да управляват личните си финанси. Другата група са тези, които са опитали да търгуват, но все още не са постигнали това, което желаят“, каза още той.

По думите на Трашлиев първоначалният неуспех е един естествен етап в процеса на израстване на един трейдър. „Аз също съм го преминал, имах шанс да се измъкна от него. До голяма степен това, което разказвам в книгата, е плод на този опит“, разказа трейдърът.

„Пазарите не са създадени затова всички ние да станем Сороси. Мислим си, че ще забогатеем лесно, има реклами, които ни приканват да започнем да търгуваме, те представят нещата като лесни, казват ни, че ще забогатеем бързо. Но за обикновения човек това е почти невъзможно“

„Финансовите пазари са единственото място, на което се състезават професионалисти и аматьори. А големите играчи, познавайки добре психологията на малките играчи и знаят как в дадена ситуация ще реагира тълпата от трейдъри. И те използват това, за да натрупат позиции“, добави гостът в предаването.

„Като реален трейдър съм доста по-умерен както и в това да възхвалявам търговията, така и в това да я отричам. В книгата си не съветвам хората да започват търговия, както не ги съветвам и да не правят опити. Това, което казвам, е, че търговията на финансовите пазари е един достоен бизнес, един достоен вид предприемачество. Търговията на борсите не е по-страшна и по-опасна от това да отвориш един търговски обект например“, посочи Трашлиев.