Финансовата наука – между догмите и реалността

Проф. Стефан Вачков, Boom & Bust, 16.10.2016

21:45 | 16 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. д-р Стефан Вачков, ръководител катедра „Финанси“ при Икономически университет - Варна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Стефан Вачков, ръководител катедра „Финанси“ при Икономически университет - Варна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много парадигми рухнаха в резултат от финансовата криза и постоянно се движим между догми и реалности и сега трябва да се преустройваме отново в нов контекст, а още повече в дигиталната епоха трябва да адаптираме и финансовата наука, и финансовото образование към тези нови реалности. Това каза проф. д-р Стефан Вачков, ръководител катедра „Финанси“ при Икономически университет - Варна, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев в навечерието на официалното честване на 80-годишния юбилей от формално създаване на катедрата.

"Много са догмите, които се наложиха от 40-те години насам в образованието по финанси, като единната централизирана банкова система по модела на Ленин и на Съветската банкова система, като несполучливата теза и рухналата на практика неолиберална концепция в резултат на глобалната криза. Много сериозни симптоми за догматичност има около облагането с плоския данък".

Имаме самочувствие да сме един от водещите центрове на финансовата наука, в чисто научно-изследователски аспект, и в образователен аспект. Развиваме основните направления във финансите – корпоративни финанси, публични финанси и банково дело, каза професорът. 

На въпроса кога и как ще се съживи капиталовият пазар в България проф. Вачков каза, че "ако въобще се случи това, то няма да е скоро, най-малкото, защото икономиката на България е банково финансирана".

"Капиталовият пазар десетилетия наред не се съживява и няма никакви симптоми това да се промени. Той е достатъчно тънък откъм сделки, обеми и финансови инструменти, които се търгуват и като че ли няма интерес от инвеститори и пазарни играчи да съживяват този пазар, като алтернатива на банковото финансиране".

На студентите професорът пожела "да бъдат стъпили здраво на земята и да не се подчиняват на догми или модни тенденции, които са преходни, а да изследват реалните тенденции упорито, смело и с любов и инат".

Вижте целия коментар: