Brexit е бунт срещу политиките на ЕС

Политологът Димитър Ганев и икономистът Ангел Марчев в InvestOr, 03.07.2016

10:10 | 4 юли 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вотът за излизане на Великобритания от Европа е бунт срещу политиките на Европейския съюз. Това казаха в предаването Invest/Or c водещ Димитър Вучев политологът от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев и икономистът Ангел Марчев.

„Има и един имперски комплекс. Една страна, която е управлявала света в продължение на няколко века, изведнъж трябва да прехвърля правомощия от Лондон към Брюксел“, отбеляза Димитър Ганев.

По думите на Ангел Марчев печеливши от излизане на Великобритания от ЕС биха били „всички сили извън Европа, които биха искали да има несигурност в европейските отношения и пазари. На първо време такива сили се намират на изток от нас“.

„В интерес на истината всички европейски сили към момента прекалиха с регулациите. В резултат на това дългосрочно могат да се търсят ползи за Великобритания, ако тя напусне ЕС“, посочи още икономистът.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев показа движението на британския паунд спрямо долара и еврото от началото на годината. Въпреки резкия спад на британската валута в деня след референдума за Brexit понижението ѝ от началото на годината не е толкова чувствително, каквото впечатление се създава. Освен това според много специалисти именно сега е идеалният момент за дълги позиции в британските пари, които се оказват подценени в момента.

Цялото издание на InvestOr може да видите в двете видеа: