Административното намаляване на цените на тока нарушава свободния пазар

Красимира Пищухина в InvestOr, 26.06.2016

12:20 | 27 юни 2016
Обновен: 12:28 | 27 юни 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регулирането на цените за битовите потребители може да се възприеме като временна мярка. Тази мярка обаче в крайна сметка работи срещу либерализирания пазар и запазва статуквото. Административното намаляване на цените на тока нарушава свободния пазар.

Това заяви в ефира на предаването InvestOr c водещ Димитър Вучев Красимира Пищухина, която е изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Темата на седмичното издание беше състоянието на българския енергиен пазар.

По думите ѝ търговците са напълно готови за работа на свободния пазар. „Те предлагат и работят върху иновативни продукти, които ще бъдат интересни за всеки потребител. Що се отнася до техническата страна на въпроса при битовите потребители, тя е свързана с въвеждането на стандартизираните товарни профили. Тази мярка се оказа недостатъчно подготвена от техническа гледна точка“, коментира Пищухина.

„АСЕП разглежда всички институции, работещи за установяването на този пазар като свои естествени партньори. Това се отнася и за Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По принцип енергийният регулатор е гарант на равнопоставеността на пазарните участници. Понякога обаче се създава впечатление, че регулаторните решения са насочени към оздравяване на финансовото състояние на една определена компания. Други решения са насочени към поддържане на всяка цена на цените за битовите потребители. Трети решения са насочени към удържане на потребителите в регулирания сегмент. Ние смятаме, че това не съответства на функциите на регулатор“, отбеляза още Красимира Пищухина.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев показа движението на баланса на Европейската централна банка от появата на еврозоната през 1999 досега. Според графиката рекордният връх от над 3 трлн. eвро, достигнат през 2012 е бил подобрен минимално през изминалите дни. Тенденцията вероятно ще бъде към постоянно подобряване на това постижение на фона на политиката на лесни пари от страна на базираната във Франкфурт институция.

Повече може да видите в двете части на InvestOr: