Кои са неизвестните около Brexit

Димитър Георгиев, ръководител Финансови пазари в ЕЛАНА Трейдинг АД, InvestOr?,12.06.2016

14:21 | 13 юни 2016
Автор: Investor.bg
Димитър Георгиев, ръководител Финансови пазари в ЕЛАНА Трейдинг АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Георгиев, ръководител Финансови пазари в ЕЛАНА Трейдинг АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), или т. нар. Brexit, ще бъде съпроводено от висока пазарна волатилност. Това коментира ръководителят „Финансови пазари“ в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг АД Димитър Георгиев в предаването Invest/Or със Свилен Колев по Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че миналата седмица повечето проучвания са показали, че привържениците на Brexit са повече, Георгиев цитира изследване на Оксфордския университет, според което вероятността за оставане на Острова в ЕС е 68%. Той оцени, че заради променящите се нагласи от началото на годината волатилността на пазарите на британски активи се е увеличила.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев и ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг Димитър Георгиев обърнаха внимание на поевтинялата британска лира около неизвестните близо десет дни преди референдума за членство на Великобритания в ЕС. Докато от началото на годината курсът паунд-долар е спаднал с над 1%, то спрямо еврото лирата е поевтиняла с близо 6%. Реакцията на фондовия пазар относно евентуален Brexit е относително ограничена, защото от началото на годината до средата на юни водещият индекс FTSE 100 е увеличил стойността си с под 1%.

По думите на Георгиев, който очаква Великобритания да остане част от ЕС, за около 23 години FTSE 100 е повишил стойността си само със 100%, докато за този период водещият индекс на американския фондов пазар S&P 500, например, е скочил няколко пъти. Според анализатора причината в по-бавния прираст на индекса е по-слабия растеж на британската икономика.

Димитър Георгиев определи вота като безпрецедентно събитие не само на политическата сцена, но и за финансовите пазари, и предупреди за висока волатилност в дните преди, по време и след референдума на 23 юни, които са работни за борсите.

Той обясни, че инвестиционните банки са увеличили поне пет пъти изискванията си за маржин, което с други думи означава, че за отваряне на позиция е нужен пет пъти повече капитал. От друга страна, хеджирането е доста скъпо, като цената на опциите е на рекордно високо ниво.

Анализаторът коментира още, че пазарите до голяма степен са предубедени и очакват петата по големина световна икономика да остане в ЕС, но това крие и по-голям риск, защото в случай на Brexit, „волатилността ще бъде страхотна“, съпроводена с поевтиняване на паунда до 9% в рамките на минути или часове. При оставане на Великобритания пък може да се очаква поскъпване на лирата с около 5%.

Димитър Георгиев предупреди за риска „ефектът Brexit” да се разпространи и в други държави членки, като каза, че в през следващите години вероятността от „зараза“ може да се увеличи. Той предупреди както за риска Лондон да изгуби своето значение като световен финансов център, така и за негативните последици най-вече върху финансовия и имотния сектор.

В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития международният редактор в Investor.bg Радина Колева определи настоящата седмица като „седмицата на централните банки“, защото предстоят заседанията на Федералния резерв на САЩ, Японската централна банка, Централната банка на Швейцария и Английската централна банка.

Георгиев не смята, че Английската централна банка ще направи нещо този четвъртък, но при Brexit ще се намеси, било то и с вербални интервенции.

Вижте целия разговор във видеото: