Води ли Тръмп света към нова финансова криза

Петко Вълков, изп. дир. на Concord Asset Management, Invest/Or, 12.02.2017

20:30 | 12 февруари 2017
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и Петко Вълков, изп.дир., Concord Asset Management
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и Петко Вълков, изп.дир., Concord Asset Management

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде редица гръмки обещания по време на предизборната си кампания. И вече започна да изпълнява някои от тях. В тази връзка, Тръмп обеща преразглеждане и премахване на закона Дод-Франк – закон, касаещ нивото на регулациите за финансовите институции в САЩ. Още в края на миналата седмица Тръмп подписа указ за преразглеждане на закона. Все още обаче не е ясно кои точки от него ще отпаднат и до какво би могло да доведе евентуалното им отпадане.

Дерегулацията във финансовия сектор, която беше налице преди кризата от 2008, доведе до възникването на редица предпоставки за Световната финансова криза и опустошителните ефекти от нея, които чувстваме и до днес. До всичко това се стигна от една страна заради дерегулациите и от друга - заради разхлабената парична политика на Федералния резерв, каза Петко Вълков, изп. дир. На Concord Asset Management. Той коментира в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria темата за готвените финансови дерегулации в САЩ и връзката между дерегулациите, икономиката и процесите в банките именно в контекста на последните действия на Доналд Тръмп.

Слабият надзор върху финансовите институции в САЩ е един от ключовите фактори зад финансовата криза и една от причините за създаването на закона Дод-Франк през 2010 (закон, увеличаващ сериозно регулациите във финансовия сектор в САЩ, целящ предотвратяване на нова финансова криза б.р.), каза Вълков.

Законът Дод-Франк не гарантира това, че в бъдеще няма да се появяват нови кризи, но той гарантира, че дори да се появят банките, техните клиенти и данъкоплатците ще разполагат с повече инструменти за реакция. Трите основни стълба на закона са затягане на контрола чрез въвеждането на редица нови институции, правилото Волкър (част от закона Дод-Франк, която не позволява на банките да участват в инвестиции в ценни книжа за собствена сметка) и увеличаването на капиталовите изисквания за банките и понижаване на степента на ливъридж (възможността за инвестиране на средства извън собствения капитал на банките). Именно към този трети стълб е насочена и борбата на Уолстрийт, коментира експертът.

Действително заложеното в закона утежни дейността на самите банки. От друга страна обаче то предпазва клиентите, които са сложили парите си на депозит в тях, от това с техните пари да се осъществяват високорискови инвестиции. Благодарение на затягането на регулациите във финансовия сектор получаваме по-голяма стабилност, която в дългосрочен план е за предпочитане спрямо нездравословно ускорено кредитиране и икономическа активност.

Все още не се знае какво точно в закона Дод-Франк иска да промени Доналд Тръмп, но най-голям риск в тази насока ще представлява намеса в изискванията за капиталова адекватност. Промяна там отново ще доведе и до високорисково поведение от страна на банките в САЩ.

Въпреки това настроенията на инвеститорите по отношение на намеренията на Тръмп в тази сфера са красноречиви, имайки предвид поскъпването на акциите на Goldman Sachs с 30% за последните 3 месеца – откакто стана ясно, че Доналд Тръмп ще е следващият президент на САЩ.

Води ли обаче Тръмп света към нова финансова криза, или няма да се стигне до толкова мащабна дерегулация във финансовия сектор? Вижте повече по темата във видеото с целия разговор: