Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Растящите плащания по дълга на САЩ ще принудят Фед да намали лихвите

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Кепитал Мениджмънт, "Клуб Investor", 13.04.2024 г.

21:33 | 13 април 2024
Автор: Даниел Николов

Сценарият за по-високи лихви за по-дълго време е напът да се случи, като Федералният резерв на САЩ не е склонен да пристъпи към резките намаления, които пазарът очакваше. Инфлацията в САЩ се ускори до 3.5% през март за трети пореден месец, а през следващите месеци може да се очаква да се проявят и ефектите от поскъпването на петрола в цените на горивата. Големите фигури във Фед осъзнават, че целта от 2% инфлация няма как да се случи. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Кепитал Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Президентът на САЩ Джо Байдън си позволи да коментира лихвената политика на Фед, казвайки, че по-високи нива изглеждат по-адекватни в момента. В година на избори политиците искат и се опитват да влияят върху пазара и централните банки, коментира Георгиев.

"Неминуемо ще видим намаление на лихвите и заради дълга, който набират САЩ, в един момент ще трябва да наберат малко държавни облигации от дългата страна - 20- и 30-годишни облигации. - тъй като в момента се финансират изключително с Treasury notes (средносрочни облигации до 10 години - бел.ред.) В един момент този дълг ще започне да влияе изключително негативно, тъй като лихвите са изключително високи. Изведнъж лихвените плащания нараснаха над 1 трлн. долара; ако лихвите останат на тези нива, могат да бъдат до 1.6 трлн. долара."

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън планира да пласира допълнително дълг тази година и пазарните участници се приготвят за това, добави Георгиев. "Тя се опита да даде насоки към това още миналата година с твърдението си, че трябва да бъдат намалени лихвите - (председателят на Фед Джером) Пауъл след това се съгласи с това в едно от последните заседания преди Нова година. Това ще е факторът, който ще определи като цяло и движението на пазара."

Фед правилно прецени да не бърза с намаленията на лихвите, но сега възниква опасността да не закъснеят, което може да убие голяма част от икономическия ръст, каза Георгиев.

Пазарите повишиха очакванията си за печалбите на компаниите в S&P 500 в новия сезон на отчетите - в предишното тримесечие се наблюдаваше рецесия при печалбите и сега се очакват резултатите от последвалото съживяване. В същото време компаниите в САЩ и Европа вече започват да усещат ефектите от продължителния период на високи лихви, така че може да се очаква корекция, каза Георгиев.

Каква е добра пазарна стратегия в момента може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.