Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Карло Саламон, Ci esse trading: В България всичко е "обаче", но има перспективи

Карло Саламон, Ci esse trading, "Клуб Investor", 03.06.2023 г.

21:02 | 3 юни 2023
Обновен: 09:34 | 6 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Намирането и задържането на способни кадри в производството в Бълагрия зависи не само от доброто заплащане, но и от инвестициите в технологии, които заличават разликите между богати и бедни държави. Страната не е хомогенна, а с много различни културни и етнически действителности, и един инвеститор трябва да ги опознае, за да разбере дали ще намери нужните хора за своя бизнес. Това каза Карло Саламон, Ci esse trading, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Когато започвах, аз бях планирал своя бизнес в рамките на десет-петнадесет години и все повече намалявах периода. Днес трябва да си изключително гъвкав, да използваш всеки момент, но и да имаш доверие. Моите две деца работят в България, както и мъжът на дъщеря ми и още един италианец - това са четирима италианци, които работят в Сопот, говорят български, които са тук от повече от десет години, защото самите те виждат перспективата. Това е изключително важно за мен, защото означава, че не съм сбъркал, когато съм дошъл тук."

Солидарността на българите изчезва през последните тридесет години с по-широкото разбиране на значението на капиталистическата система и промяната на духа на хората, сподели Саломон.

"Разбрахте, че простата далавера не е достатъчна... Още нещо много важно: едно е провинцията, друго е градът. По това време основното разграничение беше София и останалата част на България. Сега трябва да говориш с всички по еднакъв начин, но все пак не забравайки, че има известна разлика."

Ci esse trading се занимава с производството на текстил и дрехи, като присъства в България, в Сопот, от 29 години, а основният пазар е Италия.

"Изработваме един цялостен продукт - намираме платове, аксесоари, ушиваме и продаваме."

Компанията от около 30 души извършва печат върху платовете в момента и работи с външни цехове, които е създала сама. С миграцията на населението през годините, сега е невъзможно да отвориш фирма със стотици души персонал, така че Ci esse trading залага на малки български компании, на които сътрудничи и осигурява финансиране.

"Това е истинското сътрудничество, по този начин се работи заедно. Това е печелившата формула. Българите, най-вече жените, са истински работохолици. Те имат истинско усещане за риска, който поемат, и участват, ако разберат, че от другата страна стои сериозен сътрудник."

Какво е привлякло Карло Саламон да започне бизнес в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.