Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дервенков: България е тромава в управляването на отношенията между бизнеса и държавата

Недялко Дервенков, изп. директор на BESCO, в "Клуб Investor", 25.06.2022

12:00 | 26 юни 2022
Обновен: 17:07 | 26 юни 2022
Автор: Галина Маринова

В България няма достатъчно талант, тоест образованието ни не е достатъчно бързо, за да насмогне на потребностите на технологичната индустрия и сме тромави в това как управляваме отношенията между бизнеса и държавата. Това каза Недялко Дервенков, изп. директор на BESCO, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

За това индустрията е инициирала законодателни промени, които вече са входирани в Народно събрание. Сред предлаганите законодателни инициативиса по-бързото издаване на визи за чужденци, които да работят в България, както и учредяването на ново юридическо лице, наречено "Дружество с променлив капитал" (ДПК). 

"Стартъп визите са инструмент, който позволява на предприемачи, доказвайки, че ще правят бизнес с висока добавена стойност, да дойдат в България (до четири човека съоснователи на компания), заедно с техните семейства и да започнат да развиват този бизнес. България заявава със стартъп визата, че приема умни и можещи хора, които наистина ще правят бизнес с висока добавена стойност. Това е една заявка на държавата ни, че тук е добро място световният талант да се развива и да прави бизнес". 

Дружеството с променлив капитал е един друг инструментариум за по-лесно правене на бизнес, обясни гостът. Той позволява "по-лесно издаване на т.нар. "опции за служители", което е един от големите проблеми, които решава ДПК".

"Осигурява се гъвкавост на управлението, тоест в дружествения договор може да бъде записано, че се управлява еднолично или с борд на директорите, или друго частно лице да има собственост в компанията. Това е юридическо лице, което се доближава до АД, но няма да има нуждата от този 50 000 лева стартов капитал, който едно АД има нужда да предостави и ще е малко по-лесно администрируемо".

Има отделни опции, отделни класове, които могат да бъдат издавани за служители, за инвеститори, уреждат се инвеститорските права, като конвертируеми заеми - нещо, което е станало стандарт за индустрията, а в момента не може да бъде направено в България, допълни Дервенков. 

"Това е работещо решение във Франция, Словакия, в Полша, в Гърция също има подобно дружество".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.