Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Георги Георгиев: Пазарът вече интерпретира рецесията, но има вариант да спадне още

Георги Георгиев, портфолио мениджър Карол Кепитъл Мениджмънт, "Клуб Investor", 18.06.2022 г.

21:30 | 18 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Пазарите показаха най-бързото настройване към новата среда на още по-голямо увеличение на лихвите в САЩ след данните за инфлацията от миналата седмица. Федералният резерв "се възползва" от ситуацията и изпълни очакванията на пазара за покачване на лихвите с 0.75%, като фокусът е върху инфлацията. По-високите лихви извадиха ликвидността от крипто пазарите, предизвиквайки срива през последните седмици, и може да спрат евентуалния ръст на златото. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър Карол Кепитъл Мениджмънт, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Пазарът вече интерпретира рецесията, като реагира предварително в рамките на шест месеца. Дъното вече е поставено три месеца преди да констатираме реално, когато излизат данните, че сме били в рецесия и пазарът вече е тръгнал да купува възстановяването... Средно около 34% спада пазарът по време на рецесия, в момента сме на 23.5% надолу. Има вариант пазарът да спадне още."

Технологичните компании направиха сериозна корекция, като едва 5% от акциите на NASDAQ са над 200 дневната си средна, което е рекордно ниско ниво дори в сравнение с "дотком" срива, каза Георгиев. 

"Тези компании генерират печалби и най-вероятно негативният ефект върху печалбите им няма да е толкова негативен за пазара. Все още пазарът не адаптира понижаване на печалбите, но ако отчетем 10% спад на earnings per share, това ще доведе до пазарно съотношение около 15 PE. Можем да търсим едно евентуално ниво и дъно на пазара около предишния връх на 3400 за S&P500", каза Георгиев, но предупреди, че не може да се изключи пробив надолу.

Фед се адаптира много бързо и прогнозира ново покачвания с 0.5% и 0.25% до края на годината в опит да поправи грешката си от миналата година, когато дълго не реагира на покачващата се инфлация. Потребителите в САЩ тепърва ще започват да я усещат, като ипотечните кредити вече са достигнали 5.75% от 2%-2.5% преди половин година, каза Георгиев и добави, че има голяма корекция и на индекса на американската Асоциация на строители на домове.

"Тази криза, която Фед направи и ще направи с вдигането на лихвите, напълно не кореспондира с изказването на Джером Пауъл, че очаква една силна икономика и добри нива на заетост през следващите няколко тримесечия."

Спадът на S&P500 с над 20% определя мечи пазар след най-бързия бичи пазар в историята от 21 седмици след дъното от пандемията. "Поскъпването беше по-малко от средното за бичите пазари, така че очаквам нещата да не са толкова драматични, въпреки че когато има 5% ръст на инфлацията и Фед изостава с лихвите, почти винаги изпадаме в рецисия. До преди месеци говорихме за 35%, вече базовият случай е над 70%."

Европейската централна банка възстанови пандемичната програма за изкупуване на облигации, след като видяха стремглавото покачване на доходността по периферните облигации. Спредовете между италианските и германските облигации се свиха видимо, след като банката обяви че ще купува първите и ще продава вторите, каза Георгиев.

"ЕЦБ не се чувства комфортно с бързо покачване на лихвите, което автоматично може да значи голяма несигурност при голямата задлъжнялост на Италия спрямо БВП."

Технологичният сектор отчете много по-голям спад - над 33%-34% - а той е с водещо тегло в S&P500. За разлика енергийните компании, които са с много по-ниско тегло и бяха лидери при предишния бичи пазар между 2000 г. и 2008 г., постепенно вдигнаха теглото си и правят печалби. 

И суровините, и енергийните компании ще пострадат при рецесия заради спада на потреблението и призивите за намаляване на техните маржове на печалба. 

Развиващите се пазари също ще бъдат засегнати негативно, макар някои като Бразилия да започнаха повишаване на лихвите през миналата година в очакване на инфлацията. Турската лира продъжава да пада и няма признаци за промяна на политиката на турската централна банка, която води до този срив. 

Освен преките влияния върху цените на храни, суровини и петрол, войната подклажда несигурността в Европа и сериозно забавя икономиката. 

"Украйна беше изключително важен център за Европа - редица индустрии използваха не само суровини, но имаха част от целия производствен процес, който се развиваше в Украйна. Отделно инвеститорите виждат един тлеещ конфликт и считат Европа за зона на несигурност."

Златото се държи стабилно и продължава да дава известна защита, но едва ли ще направи съществен ръст при бързо вдигане на лихвите, смята Георгиев.

"Със заявените по-високи лихви най-вероятно ще изчезне доста голяма част от ликвидността, която се наливаше в крипто пазара."

Какво още се случва на пазарите и как ще се развият разпродажбите на акции може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.