Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа трябва да може да реагира, когато НАТО не може да бъде задействан

Йордан Божилов, президент на Софийския форум за сигурност, и полк. Орлин Николов, CMDR COE на НАТО, "Клуб Investor", 20.11.2021 г.

21:02 | 20 ноември 2021
Обновен: 23:06 | 20 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Изменението на климата представлява интерес за НАТО в множество аспекти и алиансът прие стратегия и план за действие по климатичните промени. Различните държави членки на НАТО са на различен етап на подготовка и на осъзнаване на заплахата от изменението на климата. В България темата е все още на ниво политика и страната не е особено активна в процесите. Това коментираха Йордан Божилов, президент на Софийския форум за сигурност, и полк. Орлин Николов, CMDR COE на НАТО, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Някои държави вече обмислят как може да се намали влиянието от военни действия върху околната среда - като например замяна на дизелови генератори с ВЕИ... Страните от НАТО трябва да имат сходни политики по въпроса, за да не се окаже след години, че едни са по-напред в някои дейности и способности, а други ще изостанат. НАТО трябва да зададе критерии, които държавите да изпълняват", каза Божилов.

България има недостатъчен бюджет за търсената модернизация на военните си сили. "Ако трябва да вкарваме и нови технологии и да инвестираме в климатично неутрални дейности, това може би ще отнеме още средства от военния бюджет. Не можем да изостанем от общата тенденция", добави той.

За полк. Николов тези процеси вече са започнали. "Работим по развитието на нови технологии, включително изкуствен интелект", каза той и допълни, че тези въпроси ще бъдат разисквани на предстоящата през декември съвместна конференция със Софийския форум за сигурност.

На конференцията на 7 декември ще се обсъжда бъдещето на трансатлантическото партньорство, разказа Божилов. Самостоятелните от САЩ действия на Европа вече са заложени в европейския подход, като това в "никакъв" случай няма да е в ущърб на НАТО.

"Това е допълнителен стълб на НАТО - Европа трябва да може да реагира в различни ситуации, когато НАТО като организация няма да бъде задействана."

"Климатичните промени водят до миграция, регионални конфликти, борба за ресурси. От тази гледна точка, НАТО трябва да има по-добър поглед какво може да очаква като рискове за сигурността. Това ще доведе и до преосмисляне на някои планове за действие - промените в температурите означават, че трябват нови технически способности. Породените катаклизми ще доведат до повече ангажиране на военните за справяне с увеличените наводнения, пожари", каза Божилов.

Това не е само проблем на НАТО, допълни полк. Николов.

"Това е дългогодишен процес и НАТО мисли по тези проблеми от 60-те и 70-те години на миналия век. Въпросът е дали ще сме подготвени да устоим на бързото темпо на климатичните промени и да адаптираме обществата си."

Това представлява и национална отговорност и НАТО се обръща към държавите, за да могат да се подготвят за очакваните промени, допълни полк. Николов. Постигането на реални практически мерки е едно от най-големите предизвикателства, "как да стигнем до всеки един индивид, а не само да се говори на най-високо ниво", каза той. Това е била и една от темите на на провелата се тази седмица в София Международна конференция за новите подходи на НАТО за климатичните промени.

По темата за ядреното оръжие и забраната на ядрените опити Божилов заяви, че това е тема далеч не само за НАТО. "Ядрените държави едва ли ще се откажат от ядреното оръжие в скоро време." То може и да е възпряло избухването на големи военни конфликти в миналото, "но ще има доста време на осъзнване от страна на човечеството какъв е опасният потенциал на това оръжие", добави той.  

Ядрената енергия трябва да се използва повече за мирни цели, добави полк. Николов, и това са насоките на мислене в сферата в момента.

Центърът на НАТО в София за управлението на кризи и реагиране при бедствия е част от групата тридесет подобни, разказа полк. Николов. Всеки един от тези центрове има своята специализирана насока, като българският център е развил и теми като климатичните промени, въвеждането на изкуствен интелект.

Има нужда от етична регулация за въвеждането на изкуствен интелект и в тези разговори трябва да участва не само НАТО, но и ЕС и държави, които вече са го въвели, каза полк. Николов. 

"Този изкуствен интелект реално може да излезе извън контрол в един момент. Все още нямаме изградени стандарти как трябва да се развива, кой може да го развива."

С какво още се занимава Центърът на НАТО в София, как организацията ще реагира на климатичните промени и как ще действа Европа като самостоятелен играч може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.