Google намалява комисионната си в своя магазин за приложения наполовина

Компанията се поддаде на натиска от разработчици и регулатори

13:28 | 22 октомври 2021
Обновен: 13:37 | 22 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google ще понижи първоначалните такси за абонаменти в приложенията, които до сега бяха 30% за първата година, предава Market Watch. В четвъртък от компанията заявиха, че ще намалят наполовина таксите за своя магазин за приложения за повечето разработчици на фона на натиска от разработчици и регулатори.

Наскоро основният конкурент на Google Apple също предприе подобна мярка, въпреки че нейният обхвт е много по-ограничен. Технологичните гиганти бяха принудени да прибегнат към мярката заради растящия натиск от разработчици, регулатори и политици да направят магазините за приложения по-достъпни, а комисионните по-поносими.  

Таксите за обслужване за абонаменти в магазина Google Play ще бъдат понижени от 30 на 15% от деня, в който разработчикът се присъедини към него. До сега те трябваше да плащат 30% през първата година, а след това таксата намаляваше до 15%. Изглежда политиката се отнася само за абонаменти, а не за покупки в приложенията, според публикация в блог, която обяви промяната. Представители на Google не отговориха на запитванията за коментар.

От компанията казват, че 99% от разработчиците отговарят на условията за по-ниската такса, която ще влезе в сила от 1 януари 2022 година. Технологичният гигант ще понижи и някои такси до 10% за конкретни приложения част от програмата  Play Media Experience.

„Дигиталните абонаменти станаха един от най-бързо растящите модели за разработчици, но знаем, че този бизнес е изправен пред специфични предизвикателства за привличане и задържане на клиенти,“ казва Самер Самат, вицепрезидент управление на продукти в Google. „Работили сме с наши партньори в секторите на запознанствата, фитнеса, образованието и други, за да разберем конкретните нюанси. Сегашните ни такси за обслужване намаляват от 30 на 15% след 12-месечен абонамент. Но разбрахме, че заради поведението на клиентите, абонаментните услуги трудно успяват да се възползват от това намаление. Затова ще опростим системата, за да се уверим, че вече ще могат.”

Изглежда промяната ще има най-сериозен ефект върху големи компании, които плащат милиони в такси, като Netflix Inc., Spotify Technology и Match Group Inc. Главният юрисконсулт на Match заяви по време на изслушване в американския Конгрес, че компанията плаща 500 милиона долара годишно в комисионни.

„Промяната в цената ще ни помогне да инвестираме по-добре в нашите продукти и допълнително да помогнем на потребителите да се свързват по-уверено онлайн,“ казва Уитни Улф Хърд, главен изпълнителен директор на Bumble, един от конкурентите на Match.

Google и Apple драстично намалиха таксите си заради огромния брой съдебни искове и промени в законодателства свързани с техните политики за магазини за приложения. Най-знаковото дело беше заведено от създателя на играта  “Fortnite” Epic Games Inc. и срещу двете компании. Въпреки това Apple продължава да събира комисионна от 30% за първата година от абонамента, а промените на Google изглежда няма да засегнат покупките в самата игра.

Двупартиен законопроект внесен в американския Сенат наречен Закон за отворените пазари за приложения ще принуди платформите на компаниите да разрешават на разработчици да използват други системи за плащания. Така трансакциите няма нужда да минават през Apple и Google. Законопроектът беше обявен през август и беше разработен в резултат на антитръстово дело заведено от главни прокурори в 36 щата, в което се твърди, че Google е злоупотребявала с властта си над разработчиците на приложения чрез своя магазин Play Store.