МВФ: Икономическата криза в Афганистан ще излезе скъпо на съседните му страни

Икономиката на Афганистан ще се свие с до 30% тази година, което може да тласне милиони под прага на бедността и да причини хуманитарна криза

11:30 | 20 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Икономическите проблеми на Афганистан могат да засилят бежанската криза, което създава сериозни притеснения за неговите съседни страни, Турция и Европа. Това показа  доклад на Международният валутен фонд. Икономиката на Афганистан ще се свие с до 30% тази година, което може да тласне милиони под прага на бедността и да причини хуманитарна криза, предупреди финансовата институция. МВФ заяви, че съседните на Афганистан страни ще поемат още по-силен удар, защото разчитат на неговите парични средства за търговия, които страната в момента няма. Таджикистан не може да си позволи да приеме много повече бежанци. Със замразените чуждестранни активи и спирането на повечето нехуманитарни помощи, притоците на парични средства в Афганистан почти изчезнаха. В своята регионална икономическа перспектива фондът казва: „Големият приток на мигранти може да натовари публичните ресурси в приемащите бежанци страни, да подхрани натиска върху пазара на труда и да доведе до социално напрежение. Това подчертава необходимостта от помощ от международната общност”.

Каква цена ще платят съседите на Афганистан

Въпреки че не е ясно колко афганистански бежанци ще има, МВФ изчислява, че ако има поне още един милион, то приемането им ще струва на Таджикистан 100 милиона долара, 300 милиона долара на Иран и 500 милиона долара на Пакистан. Миналия месец Таджикистан заяви, че не може да си позволи да приеме голям брой бежанци, освен ако не получи международна финансова помощ, докато други държави от Централна Азия заявиха, че нямат никакви планове да приемат бежанци.

Страните в региона също ще бъдат засегнати от загубата на Афганистан като основен търговски партньор. Страната получаваше огромни суми под формата на чуждестранна помощ. Правителството на Обединеното кралство изчислява, че страните от ОИСР са дарили 65 милиарда долара на Афганистан в периода от 2001 до 2019 г. - голяма част от тях се използваха за търговия с близките страни като Иран, Пакистан, Туркменистан и Узбекистан. МВФ също предупреди, че има опасения, че средствата, постъпващи в страната, могат да бъдат използвани за финансиране на тероризъм и пране на пари. Миналата седмица членовете на групата на големите икономики Г-20 обещаха да вложат милиарди долари в афганистанската икономика, за да предотвратят икономическа катастрофа.