Тайван поиска да се присъедини към Тихоокеанската сделка дни след молбата на Китай

Островът вече има сделки за свободна търговия с двама от членовете, Нова Зеландия и Сингапур

18:46 | 22 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайван подаде молба за присъединяване към Тихоокеанската търговска сделка, само няколко дни след като Китай изпрати собствено искане да стане член на споразумението. За подобно действие преди настояваха от САЩ като начин за изолиране на Пекин и затвърждаване на американската доминация в региона. Молбата на Тайван за присъединяване към Транстихоокеанско партньорство е изпратена до Нова Зеландия, според двама души, запознати със ситуацията. Правителството на Тайван ще обяви решението в четвъртък сутринта, пише Bloomberg.

Тайван вече има сделки за свободна търговия с двама от членовете, Нова Зеландия и Сингапур, като от години работи за присъединяване към търговското споразумение. Президентът Цай Инг-Вен превърна въпроса в ключова цел за последния й мандат. Китай обаче се противопоставя на всеки ход за открита сделка с Тайван, което ще затрудни дискусиите между Пекин, Тайван и 11-те държави членки.

В интервю миналия месец Цай каза, че основните пречки пред присъединяването на Тайван ще бъдат политически, тъй като някои от страните членки не са имали дипломатически отношения с островната държава. Япония и други нации, с които Тайван има близки връзки, вече заявиха, че подкрепят молбата за членство, каза тя.

Правителството на Цай, което разглежда Тайван като вече де факто суверенна нация, направи изграждането на подкрепа от демократичните съюзници в региона решаваща част от усилията да се противодейства на нарастващия натиск от Пекин. Това включва по-тесни връзки с членове на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество като Австралия, която е в разгара на търговски спор с Китай. Япония е ключов търговски партньор и най-голямата икономика в организацията. Миналия месец депутатите от управляващата партия на Япония подкрепиха присъединяването на Тайван в сделката.

След като Китай обяви офертата си миналата седмица, министърът на икономиката в Тайван Ван Мей-хуа заяви пред репортери, че Китай е изненадал членовете на споразумението с внезапната си кандидатура, като добави, че има опасения дали Пекин може да покрие високите стандарти на сделката.

Австралия също реагира предпазливо на молбата на Китай, като отбелязва, че всеки кандидат ще се нуждае от „опит в съответствие с ангажиментите си в Световната търговска организация и съществуващите търговски споразумения“, според изявление на търговския министър Дан Техан. В момента Австралия съди Китай в Световната търговска организация заради митата върху ечемика и виното.

Правителството на Тайван ще обясни своевременно всяко развитие, каза говорителката на външното министерство Джоан Оу.