Корейският пазарен регулатор наложи глоба от $177 млн. на Google

Технологичният гигант бе обвинен във възпрепятстване на конкурентите си на територията на Корея

11:39 | 14 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Корейският пазарен регулатор наложи глоба от $177 млн. на Google

Южна Корея глоби Google със 177 милиона долара за възпрепятстване развитието на конкуренти на операционната система Android и поддържа кампания, която поддържа господстващата позиция на американския гигант сред търсачките при смартфоните.

Корейските регулатори обвиняват Google, чиято мобилна операционна система захранва над 80% от телефоните по света, че използва огромната си власт за сключване на договорки, за да изтласка конкуренцията. Корейската комисия за справедлива търговия заяви, че споразуменията на Google срещу фрагментацията с производители като Samsung Electronics Co. и LG Electronics Inc. не позволяват на производителите на техника да разработват или използват модифицирани версии на операционната система Android. Комисията забрани на Google да принуждава производителите да подписват договори за срещу фрагментацията и разпореди да промени съществуващите.

През август Корея стана първата държава, приела закон, принуждаващ Apple Inc. и Google да отворят магазините си за приложения за външни системи за плащания и така създаде потенциално радикален прецедент за техните финансови операции навсякъде от Индия до САЩ. Този законопроект влиза в сила на 14 септември, се казва в съобщение на Корейската комисия за комуникации. Глобата от 207,4 милиарда наложена във вторник е една от най-високите в страната за злоупотреба с господстващо положение на пазара, като само заради мобилните чипове на Qualcomm Inc. е налагана по-тежки санкция.

Google отговори, че Android е ускорил иновациите - включително сред корейските компании - и подобрил потребителското преживяване, и че ще обжалва решението. „Решението на Корейската комисия за справедлива търговия, публикувано днес, пренебрегва ползите от нашия продукт и ще подкопае предимствата, с които се ползват потребителите“, се казва в изявление на компанията.

Новите мерки от Корейската търговска комисия имат за цел да стимулират конкуренцията, като се даде възможност на компаниите да създават така наречените разплонения на Android. Това са версии, изградени от същите основни градивни елементи, но са модифицирани, за да отговарят на целите на производителя, като например насочване към различни класове устройства, без да се страхуват от наказателни мерки от страна на Google.

„Действията на Комисията за справедлива търговия не бяха ограничени до мобилни устройства. Коригиращите мерки включват и нововъзникващи области, свързани с интелигентни устройства, като умни часовници и умни телевизори“, каза председателят Джон Сунг-ук на брифинг във вторник. „Следователно очакваме, че ще се появят иновации, когато се задейства известен натиск на конкуренцията в тази област.“

Корейските регулатори засилиха контрола на технологичните гиганти тази година, включително и на местните играчи. Групата компании на Kakao Corp. загуби над 16 милиарда долара пазарна стойност този месец, след като видни законодатели нарекоха най-разпространената услуга за съобщения и социални медии в страната „символ на алчност“. Защитата на потребителите е основна цел на мерките, предназначени да ограничат правомощията за контрол над пазара на най-големите компании, особено в развиващите се сфери като финтех услугите.

Пазарното господство на Google в мобилната сфера се затвърди в резултат на възпрепятстването на конкурентите от страна на технологичния гигант, каза корейският регулатор. Amazon.com Inc. и Alibaba Group Holding Ltd. не успяха да стартират бизнес с мобилни операционни системи, а Samsung и LG не успяха да пуснат устройства като смарт часовници и високоговорители с нови услуги навреме поради постоянните пречки, които Google им поставяше.