В хазартния бизнес в Европа се появи нов гигант

Компанията за онлайн залози 888 Holdings сериозно разшири влиянието си в бизнеса, придобивайки най-стария букмейкър в света

15:02 | 9 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията за онлайн залагания 888 Holdings Plc ще придобие бизнеса на William Hill – най-старата компания за спортни залози. Сделката е за 3 млрд. долара, като досегашният собственик Caesars Entertainment Inc, ще запази бизнеса на William hill в САЩ, съобщава Bloomberg.

До сделката се стигна, след като преди една година Caesars Entertainment Inc купи William hill за близо 4 млрд. долара. Още тогава компанията съобщи, че интересите й са само в Щатите и ще търси купувач за операциите на William Hill в останалата част от света. Като част от американската компания, през 2020 г. William Hill има приходи от 1.4 млрд. долара. 

Досега 888 Holdings Plc оперираше единствено сайтове за онлайн залози - казино, покер, спорт и бинго, като нямаше сериозен пазарен дял в Обединеното кралство, който по-скоро беше доминиран от конкурентните Entain plc, Flutter Entertainment plc и BET365. Приходите за 2020 г. на 888 Holdings са в размер на 850 млн. долара.

С купуването на William Hill компанията получава 2 млн. нови клиенти в Европа, както и 1400 физически пункта за залози във Великобритания. Служителите на William Hill в цял свят са близо 14 хиляди, като 8 хиляди от тях са на острова. Компанията има и офис в София. Според анализаторите от Peel hunt след сделката 888 Holdings ще нарастне четири пъти и изчисляват, че общите генерирани приходи на 888 Holdings и William Hill до март тази година биха били 664 милиона долара. За сравнение за същия период брандовете на 888 Holdings са генерирали приходи от 164 милиона долара. 

Според изпълнителният директор на 888 Holdings Итай Панзер, цитиран от BBC, придобиването ще "създаде една от водещите световни групи за залагания и игри". 888 Holdings ще направи придобиването с дългово финансиране за 2.1 млрд. паунда от J.P. Morgan, Morgan Stanley и Mediobanca и ще събере още 500 милиона паунда, за да подпомогне финансирането на сделката.

В наддаването за William hill участваха още Apollo Global Management Inc. и CVC Capital Partners, собственикът на фирмата за спортни залагания Tipico Co.

Главният изпълнителен директор на Caesars Entertainment Том Рийг заяви, че е „доволен“, че фирмата „е намерила собственик за бизнеса на William Hill извън САЩ, който споделя същите цели, подходи и дългосрочни амбиции на този бизнес“.

Пандемията, както и развитието на технологиите оказаха благоприятен ефект върху бизнеса на онлайн залагания. Според анализторите от H2 Gambling Capital бизнесът за залози може да нарастне до 117 млрд. долара до 2025 г., като към момента той се оценява на 74,5 млрд. долара.