Bitcoin скочи над 50 000 долара

Криптовалутите продължават стремглавото си възстановяване от катастрофалния спад преди 3 месеца

14:20 | 23 август 2021
Обновен: 14:56 | 23 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bitcoin скочи над 50 000 долара

Биткойнът надхвърли 50 000 долара за първи път от май, като цените на криптовалутите продължиха непрекъснатото възстановяване от удара, който понесофа само преди три месеца.

Водещата блокчейн валута напредна с 3,5% до 50 122 долара в началото на търговията в Лондон за понеделник, като други токени, включително Ether и ADA на Cardano, също се повишиха.

Възраждането на крипто е развълнувало верните фенове, като отново се връщат на мода прогнозите за 100 000 долара или повече за биткойн. 

„Тук виждаме някои много бичи знаци“, каза Виджай Айяр, ръководител на Азиатско-Тихоокеанския регион на крипто борсата Luno в Сингапур. Биткойнът може да „тества отново рекордните върхове“, след като премина през нива, които някои смятаха за големи предизвикателства.

крипто графика

Пазарните настроения също се възползваха от новината, че PayPal Inc. ще позволи на британските клиенти да извършват крипто транзакции. Това е първото международно разширяване на крипто услугата на PayPal извън САЩ и още един намек за по-широко възприемане от индустрията.

През април биткойн постигна рекорд от почти 65 000 долара, воден от вълната на ликвидност, търсещите бързи пари и оптимизмът относно нарастващото търсене от институционални инвеститори. Подкрепата от милиардера Илон Мъск и директното листване на платформата за цифрова валута Coinbase Global Inc. също подхраниха оптимизма.

Но по-късно се появиха и по-критични мнения, включително от самия Мъск, фокусирани отчасти върху екологичният ефект от копаенето на "биткойн". Санкциите срещу криптовалута в Китай също влоши положението. Биткойнът падна под 30 000 долара.

Възстановяването оттогава е довело до това, че стойността на крипто вселената, проследена от CoinGecko, достига около 2,2 трилиона долара спрямо 1,2 трилиона долара преди месец.

Скоростта на хеширане - мярка за изчислителната мощ, която се насочва към мрежата на биткойн - също се възстанови от дъното в началото на юли, в знак, че секторът се коригира след прекъсвания, причинени от затягането на Китай.

Биткойнът „се доближава до по-високия край на това, което очаквам като нов търговски диапазон от 40 000 долара до 50 000 долара“, пише в бележка в понеделник Рик Бенсиньор, главен изпълнителен директор на Bensignor Investment Strategies.

Ether също се изкачва, подсилен от надграждане на основната си мрежа, която сигнализира за по -ограничено предлагане на монетата. Монетата ADA, свързана с блокчейна Cardano, наскоро излезе на трето място по технологични подобрения, които могат да направят мрежата по -полезна.