Делта вариантът на Covid-19 е на път да постави страните от Южна Азия на колене

Ниските нива на ваксинация и политическите кризи могат да доведат до абсолютен колапс повечето държави в Южна Азия

14:28 | 5 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
Делта вариантът на Covid-19 е на път да постави страните от Южна Азия на колене

Страните в Азия се борят с най-лошите огнища на коронавирус пандемията, причинени от ниски нива на ваксинация и силно заразният вариант делта.

Докато в страни като Китай, Япония и Южна Корея се наблюдава увеличение на огнищата, силата на делта вълната се усеща остро в Югоизточна Азия, където страните страдат от бързо нарастване на случаите и смъртността.

Страните от Югоизточна Азия, които успяха да ограничат огнищата миналата година, сега се борят с претоварването на здравните си системи, недостига на болнични легла, оборудване и кислородни бутилки. Те също така въведоха отново блокадите, затвориха фабриките в най-важните производствени центрове и ограничиха движението на гражданите, които вече страдат финансово.

Разочарованието сред гражданите, принудени да търпят още повече ограничения върху свободите и способността си да работят, достига точка на кипене - и протести срещу начина, по който техните правителства се справят с пандемията, избухнаха в Малайзия и Тайланд. Междувременно Мианмар е на ръба на колапса, тъй като февруарският военен преврат и последвалите кървави репресии разрушиха здравната система и ваксинацията напълно спря.

Докато в по-богатите страни, като Сингапур, се наблюдават нови огнища, тези страни са напълно ваксинирали по-голямата част  от населението си. За сравнение, във Виетнам по-малко от 1% от населението е напълно ваксинирано, в Тайланд - около 5%, във Филипините - 7,2%, а в Индонезия, която е в епицентърът на вълната - 7,6%.

Повече от година и половина след началото на пандемията, по-заразният вариант делта разкрива слабостите на страните с ниски нива на ваксинация, дори ако преди това са успявали да контролират вируса.

Виетнам

Може би никъде в Югоизточна Азия този обрат не се проявява толкова ясно, колкото във Виетнам.

Миналата година страната беше призната като водещ пример за ограничаване на вируса чрез агресивна стратегия за ранно наблюдение на пътниците по летищата и строга програма за карантина и мониторинг. През последната година и половина жителите са успели да живеят сравнително нормален живот, а икономиката всъщност е нараснала с 2,9% през 2020 г., според Световната банка. Но от края на април Виетнам съобщи за рязко увеличение на случаите на инфекция с Covid-19. В сряда Виетнам съобщи за 7 623 нови случая, в сравнение с 8 620 в неделя, като най-много нови инфекции са съобщени в град Хо Ши Мин, съобщи Министерството на здравеопазването. Общо 177 813 случая са потвърдени във Виетнам, повече от 85% от които са докладвани само през последния месец, според данни на Университета "Джон Хопкинс". От 2 327 смъртни случая във Виетнам, около половината са докладвани миналия месец.

Правителството въведе строги ограничения в столицата Ханой и Хо Ши Мин, за да се опита да ограничи по-нататъшното разпространение и бяха създадени центрове за лечение на Covid-19, за да се настанят повече пациенти.

Но избухването оказва натиск върху правителството да увеличи доставките на ваксини и да увеличи броя на ваксинациите. Досега само 0,6% от 96-милионното население на Виетнам е било напълно ваксинирано.

Индонезия

Четвъртата най-гъсто населена страна в света, Индонезия, наскоро изпревари Индия като епицентър на Covid-19 в Азия, а огнището имаше разрушителни последствия - повече от 50 000 случая на ден.

От 354 милиона съобщени случая от началото на пандемията, 1,2 милиона са съобщени миналия месец, според Университета "Джон Хопкинс". Индонезия надхвърли 100 000 смъртни случая от коронавирус в сряда, като стана втората страна в Азия, която е надхвърлила тази бройка. В сряда министерството на здравеопазването съобщи за 1 747 смъртни случая и 35 867 случая на новозаразени.

Ако разпространението не спре, експертите казват, че това може да тласне здравната система на Индонезия до ръба на бедствието. Някои се опасяват, че ситуацията може да е по-лоша, отколкото показват цифрите, защото няма достатъчно хора, които да бъдат тествани за вируса. Едно местно проучване установи, че почти половината от 10,6 милиона жители на столицата Джакарта може да са се заразили с Covid-19.

Страната е изправена пред здравна криза, болниците са на крайния си предел, пълните вече гробища са разширени, за да настанят починалите от Covid-19, и  здравни работници са на ръба на силите си. Експерти твърдят, че Индонезия понастоящем извлича ползите, свързани с липсата на строги блокажи, недостатъчните инвестиции в ефективни системи за проследяване на контактните лица.

В понеделник правителството обяви удължаване на ограниченията на ниво 4 в няколко града и области, включително столицата, както и островите Ява и Бали за още една седмица. Междувременно министърът на здравеопазването на страната заяви, че разрушителна вълна достигна своя връх в някои райони и властите възнамеряват да се започне с постепенно възстановяване на икономиката на страната през септември, съобщава "Ройтерс".

Малайзия

Въпреки националната изолация, Малайзия също има експоненциално увеличение на заболеваемостта и смъртността, а избухването на новата вълна принуди парламента да спре работата си за един месец.

Гневът сред хората расте. Стотици хора нарушиха ограниченията за разпространение на коронавирус, за да протестират в столицата Куала Лумпур миналия уикенд срещу действията на правителството и призоваха министър-председателя Мухидин Ясин да подаде оставка. След спирането на специалната среща на законодателния орган в понеделник заради Covid-19, опозиционните депутати се отправиха към сградата на парламента, като също поискаха оставката на Мухидин. Разочарованието от нарастващата смъртност, нивото на ваксинация и икономическите проблеми се усложнява от настоящата политическа криза в Малайзия, в която правителството на Мухидин е на ръба на колапс, след като пое контрола над управляващата коалиция след изборите миналата година.

Миналата седмица хиляди малайзийски лекари стачкуваха заради условията в болниците, заявявайки, че са на ръба, тъй като леглата и бутилките с кислород свършват. Протестът започна, когато общият брой на случаите на Covid-19 в Малайзия надхвърли 1 милион, а страната отчете най-високия си брой дневни инфекции. В сряда Малайзия съобщи за нов рекорден брой случаи: според Министерството на здравеопазването има 19 819 нови случая на инфекция в сравнение с около 7 000 месец по-рано. Смъртността от Covid-19 също е на рекордно ниво: в сряда са регистрирани 257 смъртни случая.

Заразата се разпространи от клъстерите на Covid-19 в преработващата и транспортната индустрия на страната. И докато избухването на 12 май принуди страната да се върне в режим на национална изолация, значителна част от производствения сектор беше признат за крайно необходим и служителите продължиха да работят въпреки нарастващата опасност, съобщи "Ройтерс".

Процентът на ваксинация в Малайзия се е подобрил през последния месец, особено в сравнение с регионалните си съседи. Според "Our World in Data ", около 22,5% от хората в Малайзия са напълно ваксинирани срещу Covid-19.

Тайланд

Въпреки, че това бе първата държава, съобщила за случай Covid-19 извън Китай през януари миналата година, Тайланд запазва ниските нива на заразяване през 2020 г., благодарение на успешни мерки за ограничаване.

Тази година обаче е изправена пред много по-голямо предизвикателство. След като възпря втората вълна, която започна през декември миналата година, Тайланд се бори да ограничи третата вълна от инфекции, което доведе до безпрецедентно увеличение на ежедневното заразяване и смъртност. В сряда Тайланд съобщи за рекордно висок брой дневно потвърдени случаи, с 20 920 инфекции - на следващия ден се съобщава за покачване от повече от 20 000 случая, според Центъра за управление на извънредни ситуации, свързани с Covid-19 (CCSA). В Тайланд също са регистрирани 160 смъртни случая, като общият брой на смъртните случаи достига 5663 души.

Болниците в столицата Банкок се оказаха пренатоварени от рязкото нарастване на заболеваемостта, а търсенето на легла значително надхвърли капацитета. Властите се стремят да намалят тежестта върху здравната система. Банкок насочва над 400 лекари и медицински сестри от провинциалните райони в градските гета и гъсто населените райони, за да се провери и да се изолира болестта от 250 000 жители, каза д-р Супат Хасуваннакит, председател на дружеството на селските лекари.

Във вторник Тайланд удължи националната си изолация до края на месеца, за да забави покачването на случаите. Сега 29 провинции са поставени под най-строгия контрол, което означава, че 40% от населението на страната ще бъде карантинирано.

Товарен склад в банкокското летище Don Muang е превърнат в полева болница с над 1800 легла за пациенти с Covid-19 с по-тежки симптоми, а 15 пътнически влакове, са оборудвани в изолатор за пациенти с Covid-19, чакащи болнични легла. Продължителната икономическа ситуация и опасенията за нарастващия брой жертви на Covid-19 тревожат гражданите на Тайланд. Общественият отзвук възникна, след като няколко тела бяха открити по улиците на Банкок и оставени да лежат на пътя в продължение на часове, преди да бъдат взети от линейка.

Хиляди хора се присъединиха към антиправителствените протести в цялата страна в неделя, призовавайки за оставката на премиера Прают Чан-о-ча, чието правителство беше остро критикувано за лошото справяне с борба с пандемията. Тайланд възнамерява да ваксинира 50 милиона души до края на годината. Но, според данните, публикувани от CCSA, 23% от 70 милиона души в страната са получили поне една доза ваксина срещу Covid-19, а само 5% от напълно ваксинирани.

Мианмар

Мианмар се разпада вътрешно в резултат на двойна криза - пандемията и военния преврат. Страната изпитва остър недостиг на кислород, семействата на тежко болните стоят на опашки за кислород или отчаяно търсят лечение на Covid-19 в интернет.

Лекарите казват, че жителите предпочитат да се самолекуват у дома. Ако все пак стигнат до болницата, те често се отказват, тъй като съоръженията нямат достатъчно кислород, процедури и легла, а персоналът, който да се грижи за пациентите, не е достатъчен. Организацията на Обединените Нации изчислява, че само 40% от здравните заведения в страната все още могат да функционират.

Според Световната здравна организация броят на докладваните ежедневни случаи в Мианмар се е увеличил от около 100 в началото на юни до около 5 000 на ден, а общият брой на потвърдените инфекции е 315 118. Мианмар също съобщава за 10 373 смъртни случая.

ООН е документирала най-малко 260 атаки срещу медицински персонал и медицински институции. Най-малко 67 медицински специалисти са задържани, като повече от 600 заповеди за арест на лекари и медицински сестри са издадени. Сега международните призиви към ООН настояват за извънредно "прекратяване на огъня във връзка с Covid-19", настоявайки хунтата да спре да атакува здравните работници. Контролираното от военните Министерството на здравеопазването възнамерява да ваксинират 50% от населението в рамките на тази година и планира да започне да започне с ваксинирането срещу Covid-19 в началото на август, в най-големия град Янгон, съобщават държавни медии. Но дори и тези дози да бъдат получени, жителите казват, че е много съмнително режимът да им даде животоспасяващата инжекция, имайки предвид че продължава да убива и задържа гражданите си.