В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Посланик Робин: Има възможност за партньорство в образованието с френския бизнес

Флоранс Робин, посланик на Франция в София, В развитие, 14.09.2020

16:05 | 14 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През новия сезон френското посолство в София ще работи по европейския План за възстановяване, който ще действа във всички страни, включително и в България, каза посланик Флоранс Робин в интервю за Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria.

Професионалното образование е в сферата на интереса на Н. Пр. Робин.

„Трябва задължително да развием компетенциите, от които всички имаме нужда, за да върнем Европа в предните позиции на индустрията и новите технологии. Можем да постигнем много повече”, каза посланичката на Франция.

Според нея има още възможности за допълнително развиване на партньорството на френския бизнес с професионалните гимназии, за да се обучават младежите не само в училище, а и във фирмата и „да възприемат компетенциите на 21 век”

„Много съм говорила с френските фирми, както и в Министерството на образованието в България. За мен това е ключов елемент от европейския План за възстановяване”.

Сред секторите, в които има търсене на кадри с квалифицирани умения са технологичните индустрии, микроелектрониката, автомобилната индустрия, енергетиката и здравеопазването.

„Става дума за всичко, свързано с околната среда, енергетиката, здравеопазването. Кризата, която преминахме и която продължава, ни показа изключителната ни зависимост от външни източници. Европа трябва да си върне индустриалния и икономически суверенитет. Това минава през още обучение и още релокация, особено във веригите на добавена стойност в Европа и през сътрудничеството между всички европейски страни”, каза Флоран Робин.

"От миналата година София е част от глобалната мрежа la French Tech, чиято екосистема ще се развива, за да може да използва помощта от ЕС и Плана за възстановяване", каза Робин.

Посланичката на Франция каза още, че е предложила амбициозен план за летни стажове във Франция и курсове във Френския институт за преподавателите по френски и на френски език при спазване на санитарните изисквания.

Интервюто е направено по време на първата среща на Френско-българската търговско индустриална камара в София на 17 септември 2020 г.

Цялото интервю гледайте във видеото.