В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инфраструктура, индустрия, услуги: интересът на френските фирми у нас

Стефан Дьолае, президент на Френско-българска търговска и индустриална камара, В развитие, 14.09. 2020

15:24 | 14 септември 2020
Обновен: 16:08 | 14 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Френската камара в България отчита интерес към инвестиции у нас в инфраструктурата, индустрията и услугите. В първата среща в началото на новия сезон Френско-българска търговска и индустриална камара (БФТИК) представи новите си членове и очакванията си до края на годината и 2021 г.

Френските компании, работещи в България искат да разширят производството си, но срещат трудности заради липсата на квалифицирана работна ръка. Това ограничава развитието и инвестициите тук, каза президентът на Френско-българската търговско-индустриална камара Стефан Дьолае в интервю за Силвия Грозева от Bloombetg TV Bulgaria.

"Ще бъдем задължени и България също е задължена да запази елитите си, да запази младите, новозавършващите и на всяка цена на върне българите от чужбина", каза Дьолае.

През 2020 г. в България стъпиха две нови френски компании: инвестиционният фонд Meridiem, участник с 49% в консорциума Соф Кънект, избран за концесионер 35+15 на летище София и BiC, която отвори в София център за глобални счетоводни, HR и софтуерни услуги.

"В индустриалния сектор смятам, че има компании, след това, което направихме за Latecoere преди 2 г., които също искат да дойдат в България", каза президентът на ФБТИК. "Това е ниършоринг, което означава, че се чувстваме по-удобно да инвестираме в дестинации, по-близо до родината", каза Дьолае.

За следващата година той очаква решение на проблема с Covid-19 и България "да намери истинската си привлекателност спрямо ЕС".

"България да покаже новото си лице - политическо лице, ново лице на бизнес климата след този нестабилен период, през който преминаваме днес", каза Дьолае.

Интервюто е направено на 17 септември 2020г.

Всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук