Манолов: Срещу лоши идеи трябва да се борим с добри идеи

Не може да бъдат интегрирани хора, които не искат да бъдат интегрирани, описа доц. Александър Ганчев ислямските терористи, родени в Европа.

17:25 | 23 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Калин Манолов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калин Манолов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обективизмът е философия на разума и свободата, коментира журналистът и издател Калин Манолов в предаването Boom and Bust  по Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Той говори за същността на философията на Айн Ранд - обективизма, на който самият той е последовател, а както и за предизвикателствата, пред които е изправена западната цивилизация в лицето на ислямския фундаментализъм.

Във вторник в театър „София” ще бъде поставена пиесата на Ранд „Нощта на 16 януари”, което бе коментирано в аванс от актрисата Дария Симеонова и режисьора Пламен Марков.

Манолов също так разкри предстояща изненада за публиката на пиесата:

„В пиесата е предвидена активна роля на публиката – избират се 12 съдебни заседатели в началото на пиесата и те гласуват дали главната героиня е виновна в убийство, не толкова в криминалния смисъл на думата, колкото на този предприемачески дух, който носят капиталистите, докато градят.”

По телефона се включи и доц. Александър Ганчев – преподавател по финанси в Стопанска академия Свищов. Той каза, че икономическият прагматизъм е най-ценният принос на Ранд в науката за производството и потреблението:

„Показва в най-чист вид ядрото на икономическите процеси – креативността, личния интерес, свободната размяна и договаряне. Държавата трябва да охранява. Под капитализъм и либерализъм се разбира само съзидателния процес – този, който води до създаване на продукт.”

Ганчев също така описа допускането на мюсюлмански имигранти в Европа като грешка: „Не могат да бъдат интегрирани хора, които не искат да бъдат интегрирани.” Той продължи: „Борбата трябва да стане на доктринално ниво. Европа да изработи доктрина, основана на разума.”

Манолов бе по-компромисен: „Срещу лоши идеи трябва да се борим с добри идеи. Обществата в ислямските държави трябва да са ни съюзници.”