Петролът записва леко повишение преди данните за резервите в САЩ

Коментар на Ерън Кларк, Bloomberg

12:22 | 26 април 2016
Обновен: 17:22 | 26 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ерън Кларк от Bloomberg коментира движението на цените на петрола преди обявяването на данните за резервите в САЩ. 

Eрън, след като се понижи вчера, петролът записва леко повишение днес на фона на увеличаването на добива на производителите от Близкия изток. Как увеличаването на добива от страни като Кувейт и Иран се отразява на цените на суровината?

Точно така, Енджи. Както каза, петролът записва леко повишение днес, търгувайки се при нива от около $43 за барел, след като отстъпи вчера. Това, което е важно да отбележим е, че цените на петрола са с над 60% по-ниски в сравнение с 2014. Ако сравняваме с минали периоди петролът е доста обезценен спрямо нивото, което достигаше преди 2 години. Има няколко основни фактори, включително решенията на страните производителки от Близкия изток, които движат цените. Видяхме огромно съкращаване в Северна Америка от търговците в САЩ, които намалиха предлагането, намалиха броя на сондажите за петрол. Виждаме, че страните производителки от Близкия изток придобиха голяма част от пазарния дял. Кувейт иска да увеличи добива с над 3 млн. барела на ден. Иран ще увеличи добива с повече от 1 млн. барела на ден откакто бяха вдигнати санкциите през януари тази година. Саудитска Арабия продължава да инвестира в добив на петрол, следвайки новата си стратегия. Тя иска да поддържа нива от 12 млн. барела на ден. Страните, добиващи петрол от Близкия изток и тези от ОПЕК реално реинвестират и разширяват добива въпреки по-сериозното му съкращаване на други места. Това до някаква степен влияе върху цената.

И разбира се да поговорим за производителите на петрол в Северна Америка. Как увеличаването на добива в Близкия изток се отразява върху тях?

Тази история започна преди няколко години, когато Саудитска Арабия реши да не намалява добива на петрол, да увеличи запасите и ограничи достъпа на някои от производителите, които поддържат по-висока цена, като американските шистови производители. Очевидно това дава резултат, макар че отнема по-дълго време отколкото очакваха. Броят на сондажите за добив на петрол спадат до най-ниското си ниво от 2009 насам. Реалното производство на петрол в САЩ е на най-ниското си ниво от 2014 насам. Виждаме съкращаване на добива в САЩ. Администрацията за енергийна информация прогнозира, че производството на петрол извън ОПЕК ще бъде намалено с 700 хил. барела на ден през тази година. Наистина виждаме намаляване на добива в Северна Америка и това се дължи на стратегията на ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, да увеличат запасите на петрол и намалят достъпа до пазара на тези производители, които произвеждат на по-висока цена. Това изглежда, че работи.