Директорът на Deutsche Bank не очаква 2016 да е печеливша

Акциите поевтиняха с 6% след изявлението на Джон Краян

19:33 | 16 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Deutsche Bank. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Deutsche Bank. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Акциите на германската Deutsche Bank поевтиняха с близо 6%, след като съизпълнителният директор Джон Краян заяви, че не очаква банката да отчете печалба през 2016 г.

„Казахме, че тази година няма да е печеливша, може да имаме малка печалба, може да имаме малка загуба, не знаем“, каза Краян по време на конференция в Лондон, цитиран от Bloomberg. “Има много неща за вършене тази година, така че няма да сме печеливши”, допълни той.

Откакто пое поста миналата година, Краян обяви редица мерки за увеличаване на печалбите, сред които съкращения на хиляди работни места, понижаване на дивиденти и продажба на активи. Нарастващите разходи за нарушения от минали години подкопаха усилията на директора и през 2015 г. Deutsche Bank записа първата си годишна загуба от 2008 г. насам, пише Investor.bg.

От началото на годината акциите на кредитната институция поевтиняха с 25%.

Реформите на Краян бяха затруднени и от спад в приходите, рекордно ниските лихвени проценти, срива в цените на петрола и слабия икономически ръст в развиващите се държави. През четвъртото тримесечие на миналата година имаше 30-процентов спад в приходите от инвестиционно банкиране и търговия и това повдигна сериозни опасения сред инвеститорите дали банката ще успее да постигне желаната печалба.

„Трябва да станем по-ефективни, да поддържаме до известна степен приходите, но не забравяйте, че продаваме голяма част от бизнеса си“, каза Краян.

Във вторник Bloomberg съобщи, позовавайки се на свой анонимен източник, че Deutsche Bank се връща на дълговия пазар и емитира нови облигации. Става въпрос за тригодишни книжа в евро. Очаква се рейтинговата агенция Moody's да оцени облигациите с рейтинг Baa1, което е само две нива по-високо от най-ниското.

Емисията ще тества нагласите на инвеститорите към дълга на Deutsche Bank, след като банката прибегна до серия мерки, за да разсее опасенията за капитала на кредитната институция.