Руската прегръдка приближава Беларус, но Лукашенко се обръща към ЕС

След 2 дни президентът на Беларус Александър Лукашенко ще се срещне с австрийския си колега Александър Ван дер Белен във Виена

11:44 | 10 ноември 2019
Обновен: 11:49 | 10 ноември 2019
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще направи първата си друстранна среща на територията на Европейския съюз (ЕС), след като Брюксел наложи санкции срещу него през 2016 г. Ходът на Лукашенко показва, че той изпитва притеснения от засилващия се натиск от Кремъл за интеграция на Беларус с Русия, съобщава Bloomberg.

Лукашенко, който САЩ наричат „последния диктатор в Европа“, ще се срещне с австрийския президент Александър Ван дер Белен във Виена на 12-ти ноември. Това е първата визита на беларуския лидер в държавата, която се стреми да бъде мост на дипломацията между Изтока и Запада. Посещението беше предвидено, когато бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц се срещна с Лукашенко през март в столицата Минск.

„Политиците в Беларус наистина се опитват да задълбочат връзките си със Запада поради икономически причини“, обяснява старши анализаторът в базирания в Лондон изследователски център Ostrogorski Игар Губаревич. „Те се опитват да подобрят отношенията си с ЕС , но не биха приели реформи, които биха заплашили властта на Лукашенко“, допълва той.

Посещението ще се състои само седмица преди преговорите между министър-председателите на Русия и Беларус в Москва за начините за интеграция и тясното свързване на икономиките на двете държави. Цялостната програма ще бъде предоставена за одобрение на руския президент Владимир Путин и Лукашенко през декември.

ЕС се опитва да освободи бившата съветска република от сянката на Кремъл и поради това би премахнал санкциите срещу Минск, ако властта в Беларус освободи политическите затворници и посредничи за разрешаването на конфликта между Киев и Москва в Източна Украйна.

САЩ също възобновиха отношенията си с Беларус, като през септември обявиха, че връщат посланика си в източноевропейската страна за първи път от 2008 г. Това се случни няколко дни, след като американският съветник по националната сигурност Джон Болтън се срещна с Лукашенко в Минск за „демонстрирането на подкрепата на Вашингтон за суверенитета и независимостта на Беларус“, се посочва в съобщение на американското посолство.

Изграждане на мостове

Посещението на Лукашенко в Австрия показва, че „вратите, които са били затворени за Беларус, сега са отворени“, смята Константин Затулин, заместник-председател на Комисията по политиката на Общността на независимите държави (CIS) в руския парламент. „Беларус се стреми да изражда мостове със Запада, а той проявява интерес към това“, коментира Затулин.

Русия и Беларус подписаха споразумение през 1999 г. за формирането на Съюзна държава, но Лукашенко отхвърля исканията на Кремъл за монетарен съюз, единна правна система и съвместна политика по сигурността и външните работи. През април трима приближени до Кремъл обявиха, че Русия ще настоява за формирането на Съюзна държава с Беларус, тъй като по този начин би се намерил начин Путин отново да заобиколи руската конституция и да удължи президентския си мандат, който изтича през 2024 г.