BMW се подготвя за големи инвестиции в електромобили

Компанията свива разходите си, за да се справи с прехода към производство на електрически автомобили

11:15 | 1 август 2019
Обновен: 11:20 | 1 август 2019
Седанът BMW M340i. Снимка: Dania Maxwell/Bloomberg
Седанът BMW M340i. Снимка: Dania Maxwell/Bloomberg

Германският автомобилен производител BMW свива разходите си, за да се справи с намаляващата печалба и да може да инвестира в прехода към производство на електромобили. Ситуацията в компанията вероятно подсказва на бъдещия изпълнителен директор, че ще са необходими по-дълбоки промени, пише Bloomberg.

Търговското напрежение и слабото търсене влияят на автомобилния сектор, когато са необходими огромни инвестиции, за да се изпълнят строгите регулации за ограничаването на вредните емисии. През изминалото тримесечие, което е последно за Харолд Крюгер като изпълнителен директор, печалбата преди данъци и лихви се е понижила с 20% до 2.2 млрд. евро, докато капиталовите разходи са се увеличили с 39%.

Забавянето на продажбите в Китай и Европа накара редица автомобилни компании и доставчици да намалят прогнозите си за печалба. Daimler и германският производител на части Rheinmetall са сред големите имена в бранша, които са предприели подобни действия. Volkswagen обяви, че има готовност да намали производството си.

Германският производител BMW планира да засили ефективността си, което е част от програмата за свиване на разходите. Целта е да се създаде „необходимата финансова висота“ за изпълнението на прехода към електрически и автономни автомобили. Компанията планира да представи 25 електрически модела до 2023 г.

BMW очаква SUV моделът X7 да доведе до ръст на печалбата през следващите месеци. Наследникът на Крюгер на поста изпълнителен директор ще е Оливър Ципсе, който в момента ръководи подразделението за производство на компанията.