Германската автомобилна индустрия отбеляза значителен спад в производството

Това се дължи и на липсата на одобрение за новия стандарт за тестване на отработените газове

17:48 | 10 април 2019
Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Производството на автомобили и части за за тях в Германия намаля значително през изминалата година. Това съобщи Федералната статистическа служба (Destatis). Ето защо през второто полугодие на 2018 г. се наблюдава спад от 7,1% спрямо първата половина на годината.

Една от причините за спада в производството е преминаването към новия стандарт за тестване на отработените газове WLTP. Това важи за всички нови автомобили в ЕС от септември. Много автопроизводители изостават със сертифицирането на своите автомобили за новата измервателна процедура, така че някои модели не са налични. Поради тази причина през септември пазарът на нови автомобили се срина в целия ЕС.

Както съобщиха властите от Вийсбаден, производството в цялата преработваща промишленост в Германия през посочения период е намаляло с 2,0%. Тези данни се дължат главно на автомобилната индустрия: изключвайки автомобилния сектор, спадът в производствения сектор е едва 0,9%. По този начин дори индустриите, които не са пряко свързани с автомобилната, са повлияни от развитието на автомобилното производство, както производството на метал и пластмаса.

Колко е по-висок е делът на автомобилната бранш в цялостното икономическо развитие на Германия показват още данни на Федералната служба. Според държавните изчисления производителите са постигнали стойност на икономическа продукция от 134,9 млрд. евро през 2016 година. Това съответства на 4,7% от общата брутна добавена стойност в Германия. Статистиците във Вийсбаден говориха за "изключителна значимост" въз основа на размерите и взаимозависимостта на Volkswagen, Daimler, BMW и техните дъщерни дружества.