Производството на петрол в Либия е най-ниското от 5 месеца

Причината е затварянето на едно от най-големите петролни полета в Африка

18:13 | 21 юли 2019
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Производството на петрол в Либия спадна до 1 млн. барела на ден, което е най-ниското ниво през последните 5 месеца. Това се случва, след като неидентифицирана група затвори най-голямото петролно поле в Северна Африка, пише Bloomberg.

Добивът на петролното поле в северозападната част на Либия се е понижил с 290 хил. барела на ден, чиято стойност е 19 млн. долара, се посочва в официално съобщение на Националната петролна корпорация на Либия. Това е най-ниското производство на страната членка на ОПЕК от февруари насам, показват данни на Bloomberg.

Доставките на лек суров петрол от пристанището в Завия, което се намира на запад от столицата Триполи, са прекратени заради затварянето на петролното поле Sharara. То се оперира от съвместно дружество межу Националната петролна корпорация на Иран и енергийните компании Total, Repsol, OMV и Equinor.

Либия, която има най-големите петролни резерви в Африка, претърпява сериозни трудности, свързани с производството и износа, заради сражения и блокади между вражески военни групи и милиции. Поради това Либия много трудно би се справила да възстанови производствените нива. През юли от NOC обявиха, че страната произвежда 1.3 млн. барела дневно, което беше рекордно високо ниво от последните 6 години. Но преди гражданската война, която свали диктатора Муамар Кадафи от власт през 2011 г., производството беше далеч по-високо.

Sharara е преминала през няколко кратки затваряния през последните години, тъй като чрез петролното поле някои от военните групи са поставяли политически или финансови искания.

„Преднамерените опити за саботиране на тръбопроводи и добив удрят приходите от петрол за държавата и нарушават доставките за всички либийци“, коментира председателят на NOC Мустафа Санала. Служители по сигурността и инженери разследват случая и работят по възстановяването на производството на петрол, обяснява той.