Мадуро: Американски самолет наруши въздушното пространство на Венецуела

Това би могло да засили напрежението между Каракас и Вашингтон

15:10 | 21 юли 2019
Обновен: 15:16 | 21 юли 2019
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Американски самолет е влязъл във въздушното пространство на Венецуела без разрешение в петък, което е „явна провокация“ и в разрез на международните договори, съобщава Министерството на отбраната на президента Николас Мадуро в официална позиция, пише Bloomberg.

Инцидентът може да влоши още повече отношенията между Вашингтон и Каракас, докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Латинска Америка и междувременно се провежда форум на т.нар. антиимпериалистически страни във венецуелската столица.

Американският военен самолет е навлязъл във въздушното пространство на Венецуела, като след това е бил преследван от венецуелските военновъздушни сили, твърдят представители на Министерството на отбраната.

Самолетът се е появи в петък следобяд и създаде риск за сигурността на търговски самолет в близост до международното летище „Симон Боливар“ в Майкетия, коментира министърът на отбраната Владимир Падрино.

Правителството на Мадуро откри в събота форума на Движението на необвързаните държави. В него участват външният министър на Иран Джавад Зариф и руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. От друга страна, Помпео има насрочени срещи за днес в Хондурас и Мексико, а вчера се срещна с президента Ленин Морено в Еквадор.

САЩ все още не са коментирали обвиненията. Вашингтон се стреми да оказва подкрепа на председателя на Националната асамблея Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на Венецуела през януари. Над 50 държави подкрепят Гуайдо, а САЩ поетапно налагат санкции срещу режима на Мадуро.