NFL и Verizon ще предоставят 5G услуги на феновете на американския футбол

По този начин зрителите ще могат да следят мачовете от най-предпочитания за тях ъгъл

11:13 | 25 март 2019
Обновен: 17:08 | 5 юни 2020
Мач на стадион Azteca в Мексико сити. Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Новото поколение високоскоростен интернет 5G, който се очаква да промени света, ще се доказва в нова област – Националната футболна лига в САЩ (NFL), пише Bloomberg.

Американският телеком Verizon си сътрудничи с NFL, за да създаде игри и услуги с добавена реалност, които ще се базират на 5G мрежата. Основната цел е да се привлекат повече фенове на американския футбол.

Споразумението между двете организации предвижда, че Verizon ще бъде „официалният 5G партньор по иновациите“ в NFL през следващите 2 години. Най-големият доставчик на безжични услуги в САЩ спомогне за формирането на екип от специалисти, които ще създадат игри за мобилни телефони, излъчването на видеа на голям екран на стадиона по време на мач и различни гледни точки от играта за зрителите, които ще следят двубоите извън стадиона.

Все още не са обявени финансовите параметри на договора между двете страни.

„Ако предоставим правилното преживяване на нашите фенове, приходите ще се увеличават закономерно“, коментира комисарят на американската футболна лига Роджър Гудел. За нас е важно да създаваме хубави спомени, да използваме нови технологии, иновации, като по този начин да осигуряваме повече възможности за феновете на играта, обяснява той.

Сделката осигурява ново пространство на Verizon, където да тества потенциала на 5G мрежата. Доставчикът се конкурира с големи играчи в бранша като AT&T и T-Mobile, като основната цел е да има голяма възвращаемост на инвестициите в 5G технологията.

„Имаме дългогодишни отношения с NFL, което спомага за заздравяването на връзката между спорта и технологиите. Това 5G партньорство е първото по рода си в световен мащаб“, отбелязва изпълнителният директор на Verizon Ханс Вестберг.

Спортните зали и стадионите ще бъдат първите съоръжения с 5G технологии, казва Вестберг. „Високоскоростната мрежа ще осигури възможността на феновете да получава информация в реално време и да връщат моменти от мача назад на екрана на своето място“, допълва той.

От април Verizon ще предлага 5G услуги на своите клиенти с неограничен план срещу допълнително заплащане на месец от 10 долара. За целта потребителите трябва да използват смартфон от модела Motorola с 5G оборудване.