Инвеститорите пренебрегват заплахите за сигурността

Пазарен коментар на Симин Демокан, 18.02.2016

14:17 | 18 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реакцията в Турция след атентата в Анкара на 17 февруари 2015. Коментар на изпълнителния продуцент на Bloomberg Симин Демокан от Истанбул в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Инвеститорите изглежда са склонни да пренебрегнат рисковете по сигурността, заради стабилизирането на световните пазари", каза Демокан. 

Турската лира се обезцени леко спрямо долара и в момента /13ч. на 18 февруари 2016, бел.ред./е на ниво от 2.96. Борса Истанбул – се покачи с две десети от процента. За момента инвеститорите не обръщат внимание на заплахите за сигурността, каза Демокан.

 

Турският министър председател Ахмед Давутоглу отправи ясно послание, в което каза, че атаката в Анкара, при която загинаха 28 души, е дело на кюрдските въоръжени групировки Кюрдската работническа партия и кюрдските Сили за защита на народа".

Борбата на Кюрдската работническа партия /ПКК/ се води от десетилетия и сблъсъците с властите в Турция се подновиха през юли 2015 след като бе прекратено примирието. За Турция, ЕС и САЩ ПКК е терористична организация.

Кюрдските Сили за защита на народа са сирийска организация, свързана Кюрдската работническа партия.

По-рано тази седмица Турция започна обстрел над райони в Сирия, контролирани от кюрдските Сили за защита на народа, които Турция също смята са терористична групировка. САЩ гледат на тях като съюзник в борбата срещу Ислямска държава. Това доведе до обтягане на отношенията между Турция и САЩ.

"Давутоглу отправи сериозно послание към САЩ, като заяви, че „няма извинения, за който и да е съюзник, който подкрепя кюрдските Сили за защита на народа, в това число и САЩДавутоглу заяви също: "Турция ще реагира безкомпромисно срещу нарушителите“. 

Твърди се, че атентаторът-самоубиец в Анкара е бил сириец, влязал в Турция като бежанец.

Задържани са деветима други, за които се твърди че имат връзки с кюрдските Сили за защита на народа и Кюрдската работническа партия. Но в медиите се съобщава, че кюрдските Сили за защита на народа отказват да поемат отговорност за атентата, каза Симин Демокан. 

Вижте целия коментар: