Софиянски: Можехме да имаме 5% ръст, ако усвоявахме добре еврофондовете

Бизнес старт, 15.02.2016

09:42 | 15 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Стефан Софиянски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стефан Софиянски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Статистическите данните за икономиката на България "не ни дават, нито повод за гордост, нито основание да смятаме, че има особен ръст и трайна тенденция". "До сега не можем да излезем от слабото темпо, с което се движим". Това каза бившият премиер Стефан Софиянски в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Той даде пример с прибалтийските държави, които са направили рязък скок нагоре веднага след кризата, в рамките на 7-8 процента, а ние се движехме с нулев ръст.

"Трябва да се предприеме много по-радикална и по-ясна политика".

По думите на политика, първо, трябва да се промени дисбалансът, който в момента съществува, между земеделие и животновъдство, както и в земеделието - между зеленчукопроизводство и зърнопроизводство. Тази промяна трябва да бъде в полза на зеленчукопроизвоството и животновъдството, уточни Софиянски. Второто, което трябва да се направи, е силно да се насочат средства към преработвателната продукция: "Губим принадена стойност. Философията на използване на евросредствата е да се създаде трайна принадена стойност, която да остава тук или да бъде изнасяна, като преработен продукт".

На въпроса дали през 2015 сме бяхме свидетели на еднократен ръст, Софиянски каза, че европейските програми не трябва да се подценяват, но е важен и начинът, по който се използват. Той обясни, че не е достатъчно да съсредоточиш големи средства в един проект, а трябва да се разработват и други, по-малки, сателитни проекти, които да разширяват постигнатите позитивни ефекти и да гарантират устойчивост. 

"Трябва да се търсят проекти, които са производствени. Еднократното финансиране трябва да доведе до последващо развитие".

Според Софиянски България е можела да постигне много по-добър ръст, " не 3, а до 5%, ако усвоявахме добре еврофондовете":

"Проблемът е, че 2014 година бе абсолютно нулева. Не усвоихме нито един лев от новата програма. От средата на 2015 година започна усвояването, като изключим ОП "Човешки ресурси". Това са малки проекти, които не правят този ефект към БВП. Ние губим, като темпо, тези средства".

Вижте във видео целия коментар: