Приматарова: Единственият полезен ход за Русия е разцепване на EC

Светът е бизнес, 12.02.2016

21:44 | 12 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Антоанета Праматарова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антоанета Праматарова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 „Трудно бих се ангажирала с мнение по въпроса дали Сорос има финансов интерес“, когато коментира миграционните проблеми на Европа. Това каза Антоанета Приматарова, Център за либерални стратегии в предаването с Ивайло Лаков "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria на 12 февруари 2016.

По думите ѝ, Сорос е предсказал „икономически колапс за Русия, който може да се забави само, ако се предизвикат проблеми в Европа“.

„Единственият полезен ход за Русия, е да се разцепи ЕС“.

Това не е нова цел на Русия и е дългосрочна, каза Праматарова. „Всички ние сме свидетели на много тесните връзки, включително и подплътени финансово, между Русия и евроскептичните партии“.

„Ако ЕС не погледне реалистично на ситуацията и продължи да се държи така, както Путин очаква, той е обречен на гибел“, цитира прогнозата на Сорос Праматарова.

Що се отнася до Турция, Антоанета Приматарова обобщи:

„Проблемът на Ердоган са кюрдите. Той се опасява, че при определено развитие, той може да се изправи с по-голяма сила пред кюрдския проблем, който цели създаване на национална държава. Това е най-кошмарният сценарий на Ердоган“.

Праматарова коментира подписаното споразумение за спиране на огъня в Сирия така: „Едно е на хартия, а друго - в действителност. Има много договорки, които не се спазват и от двете страни“.

„Ако няма стабилно споразумение и то в най-кратък срок, Асад ще си върне контрола и вече няма да има умерена опозиция“.

В Европа има все по-голямо дистанциране, каза още Приматарова.

"Това, което Путин прави, играейки си със страховете на Европа, развива една ислямофобия, а медиите играят огромна роля. Води се хибридна, информационна война, като например се преекспонира мащаба на бежанската вълна".

„Възприятията в общественото мнение играят по-голяма роля, отколкото действителността. Тук натискът е изключително голям и е ясно, че миграционната криза е тест, и за Ангела Меркел, и за Европа“.