Водородното общество зависи от субсидиите

Коджи Ендо, директор на Adv. Research Япония

22:03 | 28 октомври 2015
Автор: Иван Николов
Водородното общество зависи от субсидиите

Коджи Ендо, директор на Adv. Research Япония за автосалона в Токио Tokyo Motor Show, открито на 28 октомври до 8 ноември 2015 в японската столица. Toyota Motor Corp., Honda Motor Co. и Nissan Motor Co. са сред производителите, представящи нови автомобили с горивни клетки и електрически двигатели на панаира, следен с особено внимание.

 

Какви са настроенията тази година и какво наистина грабна окото ви?

Мисля че това изложение е много по-добро от последното преди 2 години, а много компании имат някои наистина изненадващи автомобили, включително показват технология за автономно шофиране, както и алтернативни горива като горивните клетки.

Индустрията в Европа се възстановява: Ford

Автономното шофиране и новите горива – те ще бъдат в центъра на вниманието тази година, електрификацията, както я наричате, особено след скандала с VW. Има сериозен натиск да се лансират автомобилите с горивни клетки, особено в Япония, докато други правителства – в Китай, в САЩ – сериозно се насочват към автомобили с батерии. Кое реално се е променило тук?

Практично погледнато, трябва да помислим за баланса между разходите и нивото на технологията и е вярно, че колите с горивни клетки вероятно са най-доброто задвижване за много страни, но в същото време, плъгин-хибридите остават основният тип задвижване, за който говорим за момента вместо обикновените бензинови и дизелови двигатели.

 

Накъде виждате да се движат нещата? Какви са вашите прогнози за продажбите на колите с горивни клетки?

Поне в Япония, дизел има в под 2% от колите и повечето от тези компании развиват новите си технологии в сферата на хибридите, както и на плъгин-хибридите. Освен това, Nissan беше много активен в областта на европейските електрически автомобили. Затова три тенденции ще доминират вероятно на автомобилния пазар през следващите 10-15 години.

 

Има известни притеснения от противници от замърсяването при производството на водород. Може ли Япония да го преодолее? Има голямо забавяне в инфраструктурата-станциите за презареждане.

Затова говоря за балансиране на разходите с наличните технологии. Смятам, че в крайна сметка – водородът или горивните клетки ще бъдат източник на приходи за тези компании, но в същото време, трябва да призная, че изграждането на инфраструктурата и пренасянето на водорода към някое от тези или други алтернативни горива чисто, или това, което наричаме „от кладенеца до колелата“, означава че, за да се произвежда водород все още се произвежда доста въглероден диоксид.

И това наистина обезсмисля развитието на водородните автомобили, ако допуснем да се произвежда този въглероден диоксид като част от производството. Затова говорим за плъгин-хибридите, както и за хибридните автомобили, тъй като горивото засега продължава да развива технологиите, за да се произвежда водород чисто.

Галерия: Tokyo Motor Show 2015

Как смятате да накарате фирмите да преминат към водородна икономика? Правителствените стимули вършат ли работа, достатъчни ли са, за да се случи този преход според вас?

Мисля че е очевидно, че са необходими много стимули от държавите, за да се подпомогне водородното общество. Мисля че това би струвало огромни суми - да се изградят производствените мощности, както и инфраструктурата, за да се достави този водород до водородните станции по света или в Япония конкретно. За да се подпомогнат тези сили, очевидно е, че компаниите, както и страната като цяло, трябва да платят доста пари, за да подпомогнат скоростта на този преход.

 

Сигурен съм, че скандалът с VW вероятно ще е голяма тема по време на шоуто тази година. Наскоро видяхме как Toyota надминава Volkswagen по продажби в световен мащаб. Това което виждаме, само началото ли е, и каква е прогнозата ви за продажбите за следващата година?

Volskwagen продължава да е изправен пред много трудни времена, особено в САЩ, а вероятно и в Европа, въпреки че там те плащат доста големи отстъпки, за да запазят настоящите си клиенти. А в същото време – най-големият пазар на Volskwagen е Китай, а търсенето на китайския пазар спада.

Най-големият пазар на Toyota е в САЩ, а пазарът там продължава да расте много бързо. Мисля че Toyota ще продължи да води по продажби в световен мащаб.