Решиха ли Атина и Скопие спора за името на Македония?

Според неофициална информация новото име на Македония ще бъде Република Северна Македония

20:25 | 12 юни 2018
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Напрежението в Скопие и Атина расте в очакване Заев и Ципрас да се чуят за последно по телефона преди да обявят едновременно съдържанието на споразумението, информира БНТ. Този разговор трябваше да се проведе сутринта, но беше отложен, за да се включи в него и посредникът от ООН Матю Нимиц от Ню Йорк. Преди това македонският премиер призова опозицията да не пречи за решаването на спора, за да получи Скопие дата за преговори за членство в ЕС и покана за НАТО.

По телевизия "Телма" Заев предупреди, че при отхвърляне на споразумението Македония ще се върне към псевдопатриотизма и национализма и сама ще прекъсне евроатлантическия си път.

А името Република Северна Македония излезе в гръцките медии от неназовани източници. Както и някои от договорените условия. Македонската конституция ще трябва да бъде променена, за да не се споменава в нея за грижа за македонско малцинство зад граница. Това обаче може да стане чак след референдум в края на септември или началото на октомври.

Преди това македонският парламент трябва да ратифицира споразумението, а президентът Георге Иванов да го обнародва. Целта е Скопие да получи дата за преговори за членство в ЕС и покана да се присъедини към НАТО.

Чак накрая се очаква ратификация от гръцкия парламент. Но това от сега е проблемно - заради твърдия отказ на опозицията и на по-малкия коалиционен партньор на Ципрас.