Гелев: 2015 бе ключова за българо-китайските отношения

През 2014 за първи път търговското ни салдо с Поднебесната империя бе положително в размер на $17 млн. каза директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

09:16 | 25 януари 2016
Автор: Александра Попова
Васил Гелев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Гелев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През април тази година предстои откриването на втория български павилион в Шанхайската свободна зона, след този в Ханджоу. Българските продукти в тази свободна зона ще имат достъп до GIG – държавна компания, която има за цел популяризирането на вносни продукти сред китайските потребители. Това съобщи в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев.

2015 бе ключова за българо-китайските отношения - още от годината преди това търговското ни салдо е положително. През 2014 сме изнесли с $17 млн. долара повече отколкото сме внесли, основно заради зърнените култури, каза Гелев.

Китайският потребител е любопитен – всичко, което е внос представлява интерес за него, заяви директорът. Българското вино е добре позиционирано в Поднебесната империя, както и козметичните продукти, базирани на розовото масло, а също така и киселото мляко и млечните продукти, за чиито износ вече е финансирана процедурата, допълни той.