YouTube Red – новият коз на Google

Credit Suisse оптимист по отношение на перспективите пред търсачката

09:47 | 14 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Дори и консервативните прогнози за новата платена услуга на YouTube могат да имат значително влияние върху представянето на Google, посочва Credit Suisse в обръщение към клиентите си, предава Quartz.

Банката е такъв оптимист по отношение на перспективите на Google, че в резултат на това повиши прогнозата си за цената на акциите от клас А на Alphabet, компанията майка на Google, от 850 до 900 долара. В момента акциите се търгуват за малко под 750 долара.

YouTube Red, която стартира през октомври 2015, таксува потребителите по 10 долара на месец, за да гледат видео без реклами. Това може да помогне на стрийминг платформата да увеличи приходите от потребител до 12 пъти, т.е. с 1 млрд. долара през 2016 г., и да даде тласък от 4,5% на оперативната печалба на Google до 2022, посочва Credit Suisse.

За да постигне тези резултати, YouTube Red няма нужда да се превръща огромен хит сред потребителите, пише Investor.bg. Анализаторите твърдят, че за целта е нужно само 3% от всичките 1 млрд. потребители на YouTube да си платят за абонамент. Това не е нещо непостижимо, като се имат предвид данните на другите стрийминг услуги.

Перспективите за печелене на пари от YouTube Red означават, че само след няколко години Google може да изглежда по напълно различен начин. Вместо да бъде фирма, която разчита основно на своя бизнес с онлайн търсачки, за да генерира средства, след шест години една четвърт от нейните приходи могат да идват от начинания, които не са свързани с онлайн търсенето. В това число влизат YouTube и Google Play Store.

Растежът на YouTube ще бъде ключов елемент за Google, тъй като приходите на компанията започнаха да забавят темпа си на растеж. Самата YouTube Red прогнозира, че ще носи около 20% от приходите на видео платформата.

Ако се съди по тези прогнози, Red вероятно няма да бъде голям конкурент на Netflix, която вече има близо 10 пъти повече абонати, които си плащат. Но ще бъде голяма движеща сила за развитието на Google.