Клас прослужено време бил дискриминация, смятат от работодателските организации

АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ са сезирани Комисията за защита на конкуренцията

12:12 | 26 юли 2017
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

Дискусията около клас „прослужено време“ , която в последните дни нагнетява обстановката в и без това меко казано хладните отношения между работодатели и синдикати, бе пренесена на ново ниво.

Новото развитие в случая е актът на четирите работодателски организации, влизащи в тристранката между работодатели, синдикати и държава - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, да сезират Комисията за защита от дискриминация за това, че чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ), по-известен като клас „прослужено време“ е дискриминационен.

„С нормативно допуснатото различие между общите възнаграждения на работниците за положен от тях еднакъв или равностоен труд се поставят в дискриминирано положение по-младите работници, които получават по-малък размер общо възнаграждение, тъй като поради липса, или наличие на по-малък трудов стаж и професионален опит получават по-малко допълнително възнаграждение за клас“, пишат в своя позиция, изпратена до медиите работодателите.

Според тях наличието на клас „прослужено време“ не им позволява да изпълнят изискванията, залегнали в чл.13 и чл. 14 в НСОРЗ – да осигурят еднакви условия на труд и равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд.

Според работодателските организации има и дискриминация на база разминаване на условията в частния и държавния сектор, тъй като надбавката за стаж на държавните служители бе премахната още през 2012.