Южна Корея има важна роля на срещата на НАТО, защото може да въоръжи Украйна

Украйна се нуждае от артилерийски снаряди. Южна Корея разполага с милиони и се опитва да убеди президента на страната Юн Сук Йол да промени правителствената политика

19:14 | 10 юли 2024
Автор: Со-Хуан Чой,Джон Херковиц
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един от най-влиятелните хора, присъстващи на срещата на върха на НАТО, ръководи страна, която не е член на организацията. Въпреки това тя притежава огромни запаси от оръжия, които блокът иска да помогне на Украйна да се пребори с Русия и може би да наклони битката в полза на Киев.

Украйна се нуждае от артилерийски снаряди. Южна Корея разполага с милиони и се опитва да убеди президента на страната Юн Сук Йол да промени правителствената политика, която забранява на Сеул да изпраща летална помощ на страни, в които се води война.

Тази седмица Юн участва за трети път в срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор, но това посещение е различно. Само няколко седмици преди откриването ѝ неговото правителство заяви, че подписаният през юни отбранителен пакт между Русия и Северна Корея го е накарал да се замисли дали не е време да започне да изпраща оръжия на силите на президента Володимир Зеленски.

Зеленски, който търси оръжия от Южна Корея, откакто през 2022 г. започна пълномащабната инвазия на Русия, ще присъства на срещата на върха във Вашингтон, чиято цел е да докаже, че НАТО е толкова силен, колкото никога досега през 75-ата си година. Очаква се той да говори на срещата на партньорите от Индо-тихоокеанската четворка - Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея - съобщава вестник Yomiuri, където отново може да изложи аргументите си за оръжия.

"Видовете оръжия, които Южна Корея може да предостави на Украйна, са тези, които могат да доведат до пробив в настоящата патова ситуация на фронтовата линия", казва Пак Уон Гон, професор в южнокорейския университет Ewha Womans, специализиран в областта на международните отношения.

Освен призивите на Зеленски, изтеклата разузнавателна информация, получена от "Ню Йорк Таймс" миналата година, показва, че Вашингтон се е стремял да накара Юн да изпрати артилерия в помощ на Украйна. Помощниците на Юн са се притеснявали от натиск от страна на американския президент Джо Байдън, показва документът, а правителството на Юн отрича твърденията.

През април Конгресът най-накрая одобри финансиране в размер на 61 млрд. долара, което спомогна за промяна на баланса на огневата мощ, но САЩ и европейските им партньори все още трябва да увеличат способността си да произвеждат артилерийски снаряди.

Европейският съюз не изпълни ангажимента си да предостави на Украйна 1 милион артилерийски снаряда до края на март и всички боеприпаси от Южна Корея биха могли да помогнат за запълване на недостига. Смята се, че Украйна се нуждае от поне 200 000 единици на месец. 

Неназован високопоставен служител на НАТО заяви, че всичко, което Южна Корея предостави, за да помогне на Украйна да се защити, ще бъде добре дошло, съобщи агенция Yonhap News.

Южна Корея разполага със 155-милиметрови артилерийски снаряди, които са стандартът на НАТО, използван от Украйна. Запасите се оценяват на над 3 милиона снаряда, съобщи Yonhap.

Сеул може би е по-малко притеснен за намаляването на запасите си, след като видя, че Северна Корея изпраща на Русия близо 5 милиона снаряда, които според правителството на Юн могат да бъдат използвани. Тези оръжейни трансфери се изразяват в това, че войските на Киев са превъзхождани с цели 10:1 от силите на президента Владимир Путин, тъй като военната помощ за Украйна беше отложена от Конгреса на САЩ тази година.

Южна Корея може да обмисли и изпращането на 105-милиметрови артилерийски снаряди, които имат по-малък обсег, но се изстрелват от по-леки и мобилни гаубици, заяви в доклад през март Центърът за стратегически и международни изследвания. Според него Южна Корея разполага с 3,4 млн. снаряда, които могат да бъдат използвани от Украйна.

Междувременно страните, граничещи с Русия, купуват оръжия от такива като водещия южнокорейски отбранителен предприемач Hanwha Aerospace Co. Неговите танкове и гаубици се смятат за по-евтини от тези на американските производители и способни да победят руските системи. Компанията подписа сделка на стойност близо 1 млрд. долара за продажба на 54 гаубици К9 и други военни доставки на Румъния, съобщи в сряда южнокорейската агенция за снабдяване с оръжие.

Юн заяви, че всяко решение за изпращане на оръжия ще зависи от действията на Русия. Депутатът Ким Гън, който до февруари е работил под ръководството на Юн като главен ядрен пратеник, заяви, че заплахата за доставка на оръжие на Украйна е лост за възпиране на Русия да окаже военна подкрепа на Северна Корея.

Длъжностни лица в Сеул посочиха, че червената линия ще бъдат материалите, особено технологиите, които увеличават способността на Ким да произвежда оръжия за масово унищожение. Путин заяви, че не може да изключи предоставянето на Ким на високопрецизни оръжия в отговор на западната военна помощ за Украйна.

"От гледна точка на Сеул сътрудничеството на Русия със Северна Корея е пряка заплаха за националната му сигурност", казва Рейчъл Миньонг Лий, старши сътрудник в програмата "38 Север" в Stimson Center. Според нея то не само подпомага развитието на оръжейните разработки на Северна Корея, но и помага на Пхенян "да управлява и дори да подобри националната си икономика, като съживява индустрията за производство на боеприпаси".

Лий, която е работила като анализатор в Open Source Enterprise на ЦРУ, заяви, че Южна Корея е успяла да отклони натиска, като е насърчила други начини за принос към НАТО, като например киберсигурността, и Сеул трябва да действа предпазливо.

"Директното предоставяне на оръжия на Украйна е важна стъпка и това решение трябва да бъде взето въз основа на националния интерес на Южна Корея, който трябва да отчита и по-дългосрочния й интерес спрямо Русия", каза тя.