Сеул: Путин иска снаряди, ракети от Северна Корея

Шин Уон Сик, министър на отбраната на Южна Корея

14:30 | 18 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Какво мислите, че може и иска да получи Путин от Северна Корея?

Путин иска артилерийски снаряди и ракети. Очаква се Путин да търси по-тясно сътрудничество със Северна Корея в областта на отбраната особено боеприпаси като артилерийските снаряди, които са нужни, за да имат шанс и възможност да победят.

По отношение на сателитите – изстрелване на сателит от страна на Северна Корея се провали. Това се случва въпреки обещанието на Русия за сътрудничество в космоса. Как разбирате това?

Това са точно най-новите руски двигателни технологии. Нашата оценка сочи, че Северна Корея признава, че е получила двигателни технологии от Русия.

По отношение на това защо са се провалили – все още трябва да осигурят благонадеждността, докато интегрират севернокорейските двигатели и другите технологии, с които разполагат с руските технологии.

Смята се, че Северна Корея продължава с тестовете на двигатели в момента и смятаме, че ще опитат ново изстрелване във второто полугодие.

Колко харчи Северна Корея за изстрелването на тези ракети от късобойни до среднобойни, до междуконтинентални балистични ракети. Имате ли разбивка?

Вместо да говорим за цената на отделните ракети, нека да Ви дам обща цифра. Северна Корея изстреля около 30 ракети миналата година. Според обща оценка на Корейския институт за анализ на отбраната за това са нужни около милиард долара разходи.

Тази сума е достатъчна, за да покрие недостига на храна в Северна Корея за година. Така че на практика Северна Корея игнорира тежкия живот на гражданите си, за да провежда провокации с ракети.