Асанж се е признал за виновен и ще може да се върне в Австралия

Журналистът прекара над 7 години в посолството на Еквадор в Лондон и над 5 години в британски затвор

12:30 | 25 юни 2024
Обновен: 12:34 | 25 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж трябва да се признае за виновен в сряда за нарушаване на американското законодателство за шпионаж в сделка, която ще го освободи след 14-годишна британска съдебна одисея и ще позволи завръщането му у дома в Австралия, предава Ройтерс.

Асанж се съгласи да се признае за виновен по един-единствен обвинителен акт за заговор за получаване и разкриване на класифицирани документи за националната отбрана на САЩ, според документи, подадени в Окръжния съд на САЩ за Северните Мариански острови.

Споразумението бележи края на съдебна сага, в която Асанж прекара повече от пет години в британски строго охраняван затвор и седем години в посолството на Еквадор в Лондон, докато се бореше с обвиненията в сексуални престъпления в Швеция и с екстрадирането си в САЩ, където му бяха повдигнати 18 обвинения.
Правителството на САЩ гледаше на него като на безразсъден злодей, който е застрашил живота на агентите чрез масовото публикуване на секретни американски документи от Wikileaks - най-големите пробиви в сигурността от този вид в историята на американската армия.

Но за защитниците на свободната преса и за неговите поддръжници, сред които бяха световни лидери, известни личности и някои видни журналисти, той е герой, защото е разкрил неправомерни действия и предполагаеми военни престъпления и е бил преследван заради това, че е злепоставил американските власти. В сряда Асанж трябва да бъде осъден на 62 месеца на изслушване в Сайпан на Северните Мариански острови в 9 ч. местно време. Той вече е излежал присъдата си.

Територията на САЩ в Тихия океан е избрана заради несъгласието на Асанж да пътува до континенталната част на САЩ и заради близостта ѝ с Австралия, твърдят прокурорите.
Роденият в Австралия Асанж напусна затвора с максимална степен на сигурност "Белмарш" в ранните часове на понеделник, преди да бъде пуснат под гаранция от Върховния съд в Лондон и по-късно да се качи на самолет, съобщи съпругата му Стела Асанж. Понастоящем той е на междинна спирка в Банкок, каза тя.

"Чувствам се въодушевена", каза Стела, която в неделя отлетя от Лондон за Австралия заедно с двете деца на двойката, пред Ройтерс.
"Чувствам се и притеснена ... Докато не се подпише изцяло, се притеснявам, но изглежда, че сме стигнали дотам. Наистина ще повярвам, когато го имам пред себе си и мога да го взема, и да го прегърна, и тогава ще бъде истинско."

Видеоклип, публикуван на X от Wikileaks, показва как Асанж, облечен в синя риза и дънки, подписва документ, преди да се качи на частен самолет. След изслушването в Сайпан Асанж ще отлети за Канбера, където ще пристигне в сряда, каза съпругата му.

Неотдавна той спечели разрешение да обжалва одобрението на екстрадицията му в САЩ и делото трябваше да бъде разгледано във Върховния съд на Лондон следващия месец - фактор, който според Стела Асанж е помогнал за активизиране на преговорите за сделка.

Австралийското правителство, ръководено от министър-председателя Антъни Албанезе, настоява пред президента на САЩ Джо Байдън за освобождаването на Асанж, но отказва да коментира съдебното производство, тъй като то е в ход.

"Няма какво да спечелим от продължаването на неговото задържане и искаме той да бъде върнат у дома в Австралия", заяви Албанезе в парламента на страната. Адвокатът на Асанж не отговори на молбата за коментар.

Сайтът Wikileaks стана известен през 2010 г., след като публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак, както и множество дипломатически телеграми. Натрупаните над 700 000 документа включваха дипломатически телеграми и разкази от бойното поле, като например видеозапис от 2007 г., в който американски хеликоптер "Апачи" стреля по предполагаеми бунтовници в Ирак, убивайки дузина души, включително двама служители на Ройтерс. Този видеозапис беше публикуван през 2010 г.

Обвиненията срещу Асанж предизвикаха възмущение сред многобройните му поддръжници по света, които отдавна твърдят, че Асанж като издател на Wikileaks не трябва да бъде подлаган на обвинения, които обикновено се използват срещу служители на федералното правителство, които крадат или изнасят информация. Много защитници на свободата на печата твърдят, че повдигането на наказателно обвинение срещу Асанж представлява заплаха за свободата на словото и журналистиката.

"Това ще хвърли дълга сянка върху най-важните видове журналистика не само в тази страна (САЩ), но и по целия свят", казва Джамил Джафер, изпълнителен директор на Института за първа поправка "Найт". Стела Асанж заяви, че правителството на САЩ е трябвало да прекрати делото срещу съпруга ѝ.
"Очевидно е, че ще искаме помилване, но фактът, че има обвинение по Закона за шпионажа във връзка с получаване и разкриване на информация за националната отбрана, очевидно е много сериозна грижа за журналистите", каза тя.
Шведските обвинения

Асанж беше арестуван за първи път във Великобритания през 2010 г. с европейска заповед за арест, след като шведските власти заявиха, че искат да го разпитат по обвинения в сексуални престъпления, които по-късно бяха оттеглени. Той избяга в посолството на Еквадор, където остана в продължение на седем години, за да избегне екстрадиция в Швеция.

През 2019 г. беше изведен от посолството, вкаран в затвора за пропускане на гаранцията и оттогава е в Белмарш, като напоследък се бори за екстрадиция в САЩ. "Милиони хора, които се застъпваха за Джулиан, почти е време да пийнат по едно питие и да празнуват", заяви брат му Гейбриъл Шиптън пред Ройтерс от Франция.