Джулиан Асанж е на крачка от екстрадирането си от Обединеното кралство

САЩ трябва да дадат гаранции за правата му и за неговата безопасност, за да бъде екстрадиран

15:30 | 20 май 2024
Обновен: 18:10 | 20 май 2024
Автор: Катерин Гемъл
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългоочакваната съдебна битка на Джулиан Асанж ще достигне решаващ етап, след като лондонските съдии решат дали екстрадицията му в САЩ най-накрая ще се случи или той ще получи още една възможност за обжалване.

Британските съдии вече сигнализираха, че Асанж ще бъде качен на самолета само ако правителството на САЩ даде гаранции за правата му, произтичащи от първата поправка в конституцията, както и че няма да му бъде наложено смъртно наказание. САЩ предоставиха гаранции миналия месец и съдиите ще решат дали те са задоволителни на изслушване в понеделник.

Основателят на Wikileaks, който от 2012 г. е в затвора или в посолството на Еквадор в Лондон, е изправен пред екстрадиране в САЩ до няколко дни, ако тези обещания бъдат приети. Той няма да има повече възможности за обжалване в Обединеното кралство, което оставя последната му възможност за евентуално подаване на жалба до Европейския съд по правата на човека.

Адвокатите на Асанж твърдят, че американската гаранция за правата му, произтичащи от първата поправка, не е задължителна. "Не е дадено изрично обещание", заяви адвокатът му Едуард Фицджералд по време на изслушването.

Във връзка със смъртното наказание обаче САЩ са предоставили "недвусмислено обещание на изпълнителната власт да не повдигат обвинения за никакви смъртни престъпления".

САЩ обвиниха Асанж, че е помогнал на анализатора от разузнаването на американската армия Челси Манинг да получи около 750 000 класифицирани или чувствителни документи - едно от най-големите изтичания на държавни тайни в историята на САЩ. Обвиненията предвиждат максимално наказание от 175 години затвор, ако той бъде признат за виновен по всички обвинения, въпреки че присъдите за федерални престъпления обикновено са по-малки.

Адвокатите на американското правителство поискаха от съдиите да разрешат екстрадицията. Те твърдяха, че уверението трябва да се приеме за "номинална стойност" и че "никой, нито американски, нито чуждестранен гражданин, няма право да се позовава на Първата поправка във връзка с публикуването на незаконно получена информация за националната отбрана", според съдебен документ, подготвен за заседанието.

Миналия месец президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че правителството разглежда искането на австралийското правителство, родната страна на Асанж, да прекрати делото. Според запознат с въпроса служител на САЩ също така се твърди, че се обмисля споразумение за признаване на вина.

Дженифър Робинсън, адвокатът на Асанж, заяви на пресконференция миналата седмица, че правният му екип работи в тясно сътрудничество с австралийското правителство, за да се опита да намери решение на случая. Асанж има подкрепата на министър-председателя Антъни Албанес, който заяви, че той вече е платил значителна цена и трябва да му бъде позволено да се върне в Австралия.