Дания налага първия въглероден данък на земеделците

Скандинавската държава ще въведе данък срещу прекомерното количество CO2

11:45 | 25 юни 2024
Автор: Сане Вас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дания ще въведе такса върху емисиите от земеделските стопанства, което ще бъде един от първите в света данъци върху въглеродните емисии в селското стопанство, като по този начин ще помогне на скандинавската държава да постигне целта си за климата до 2030 г., подкрепена от ключови индустриални и екологични групи.

От 2030 г. фермерите ще бъдат облагани с данък от 300 крони (43 долара) на тон CO2 еквивалент, съобщи правителството в понеделник. Пет години по-късно данъкът ще нарасне на 750 крони за тон, въпреки че замеделците ще се възползват от по-високи данъчни облекчения.

Дания ще се превърне в една от първите държави в света, които ще въведат такива мерки. Нова Зеландия, чието предложение за данък е вдъхновило скандинавската страна, заяви по-рано този месец, че ще отложи плановете си за въвеждане на ценообразуване на селскостопанските емисии най-късно до 2030 г.

Според оценките планът на Дания ще намали емисиите с 1,8 млн. тона CO2 през 2030 г., което ще позволи на страната да постигне целта си за тази година да намали емисиите със 70%. Освен данъка, правителството ще въведе и субсидии на стойност 40 млрд. крони в подкрепа на прехода.

Преговорите за въвеждането на таксата се водят от февруари, като в тях участват органи, представляващи земеделските стопани и хранително-вкусовата промишленост, природозащитната организация на страната и датското правителство, които оценяват моделите на данъчно облагане, представени от поръчана от правителството консултативна група.

Селското стопанство в Дания, която е голям износител на свинско месо и млечни продукти, е един от най-големите замърсители в скандинавските страни. Според консултативната група без намеса селското стопанство ще отговаря за 46% от датските емисии през 2030 г.