Кметът, за който Airbnb е сила на доброто

Порто процъфтява във всеки един аспект, а туризмът е неизменна част от процеса

16:06 | 15 юни 2024
Автор: Жоао Лима
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жителите на много градове по света обвиняват Airbnb, че повишава наемите и допринася за недостига на жилища, тъй като туристите заемат места, които някога са били използвани от местните жители. Кметът на Порто, втория по големина град в Португалия, Руи Морейра вижда как разрастващият се пазар на краткосрочни наеми може да стимулира възстановяването на градовете.

В районите, които вече са пренаселени, градът забранява създаването на нови къщи за краткосрочно отдаване под наем - освен ако не става въпрос за изоставена имоти.

"Но има райони, в които краткосрочните наеми могат да се развиват", каза 67-годишният Морейра в интервю в кабинета си в кметството. "Туризмът може да помогне за възстановяването на градовете", казва той.

"Ясно е, че има определени зони, в които не могат да се разрешават повече краткосрочни наеми, и има други, в които могат, и това е добре", каза той. "Когато мислим например за Порто, в Кампаня, която е зона, която искаме да обновим, знаем, че краткосрочните наеми имат много интересно въздействие, защото ускоряват обновяването. И е по-добре да има краткосрочен наем в къща, която е ремонтирана, отколкото на това място да има разруха."

Миналата година Португалия събра повече от всякога от туризъм, като според правителството приходите през 2023 г. ще възлязат на 25 млрд. евро (26,9 млрд. долара), което е повече от 21 млрд. евро през предходната година. Порто, с население от 232 000 души, регистрира 22% увеличение на броя на нощувките до 5,9 млн. през 2023 г.


Ръст на туристическите посещения в Порто |

Морейра заяви, че някои райони на града му вече са пренаселени с туристи и има твърде много търговци на дребно, които продават евтини масови сувенири, а не местни продукти, произведени от тях.

"Днес в нашите градове има магазини, в които се продават сувенири, произведени в Китай, които нямат нищо общо с нашето занаятчийство."

Според кмета Порто е възприел стратегия на "териториално разпръскване", предлагайки на туристите възможност да опознаят различни райони на града, които не са по-традиционните атракции. "Това трябва да става чрез моркова, а не чрез тоягата", каза той.

Порто иска да управлява туризма по начин, който създава устойчиви постоянни посетители, а не еднократни посетители, които идват и никога не се връщат.

Напускайки офиса на Морейра в сградата на кметството - гранитен дворец от 50-те години на миналия век, който се намира на върха на булевард в центъра на града - и след пет минути ходене пеша, туристите могат да бъдат видени да се наслаждават спокойно на възстановения пазар Болхао, който сега е място с няколко ресторанта в допълнение към историческите сергии за местни пресни продукти.

"Връщаштият се турист е най-добрият турист, който можем да имаме", казва Морейра. "И това е областта, в която трябва да съсредоточим вниманието си."

Освен туристи Порто привлича и нови чуждестранни жители.

"Имаме повече французи, които живеят в града и повече американци", каза той. "Има млади семейства, които се установяват в Порто и това оказва много съществено влияние".

Морейра заяви, че през последните 10 години броят на работните места в областта на информационните технологии в Порто се е увеличил четири пъти, а заетостта само ще нараства с планираните инвестиции на фирми, сред които банката Natixis SA и автомобилостроителят Volkswagen AG.

"Никога не сме се стремили да привличаме златни визи", каза той. "Ние не сме град на пенсионери. Много повече сме град на млади номади, които идват тук, за да работят в тези компании."

Търсенето на жилища от тези нови чуждестранни жители "нагорещява" цените на имотите, каза той. Цените на жилищата в Португалия продължават да се увеличават през 2022 г. и 2023 г., като се противопоставят на очакванията, че повишаването на лихвените проценти ще намали търсенето на имоти. През последните пет години цените на жилищата на квадратен метър в Порто са се увеличили с 32%, според уебсайта за недвижими имоти Idealista.

"Това, което ние смятаме за скъпо, за тях е евтино." Ремонтиран апартамент с две спални и 258 кв. м площ на улица "Санта Катарина", намираща се в центъра на Порто се предлага на цена 480 000 евро. Апартаменти с две спални и площ около 200 кв. м в западната част на града, по-близо до Атлантическия океан, се предлагат на цена около 1 млн. евро.

Порто ще инвестира около 76 млн. евро в жилищно строителство през 2022-26 г., като политиката включва не само изграждане на нови, но и отдаване под наем на съществуващи частни жилища.

Снимка: Bloomberg Mercury

Кметството забеляза възможност по време на пандемичното затваряне през 2020 г., когато дребните инвеститори на имоти за краткосрочно отдаване под наем установиха, че търсенето е изчезнало. Порто е плащал на някои от собствениците наем, а след това е отдавал апартаментите им под наем на по-ниска, достъпна цена.

"Тази форма на субсидиране на наемите е много по-евтина от изграждането на жилища", казва той. "Тя има още едно голямо предимство, а именно, че не изселваме хората. Това е стратегия за борба с джентрификацията."

Около 300 жилища вече са включени в програмата на Порто за достъпни наеми, като някои от тях са собственост на кметството. Кметът очаква, че програмата ще се разшири, като в ход са проекти, включващи стотици нови жилища.

"Няма магическа пръчка за решаване на жилищния въпрос", казва Морейра. "Идеята, че проблемът е само на държавата и че тя ще строи жилища, не го решава. Трябва да намерим справедливи мерки и различни лекарства."

Airbnb заяви в имейл, че откакто е започнала дейността си в Португалия, работи с местните власти за насърчаване на устойчивото пътуване, включително си партнира с кметството за популяризиране на печата "Trust Porto" и си сътрудничи с общините Порто и Лисабон за събиране на туристически такси и пренасочване на приходите за местни нужди.

Компанията "разбира предизвикателствата в областта на жилищното строителство и туризма в Португалия и иска да бъде част от решението", се казва в нейното изявление. "Вярваме, че новият регламент на ЕС за краткосрочните наеми предлага по-ясен и пропорционален път напред, който може да разкрие ползите от хостинга за семействата и да даде на правителствата информацията, от която се нуждаят, за да ограничат спекулантите и свръхтуризма."

В имейл кметството на Порто съобщава, че има за цел да засили партньорството си с двете най-големи платформи за резервации - Airbnb и Booking.com.

Освен предизвикателството да предлага жилища на достъпни цени, подобно на други градове Порто е изправен пред въздействието на изменението на климата. Северният португалски град е разположен на брега на устието на река Дору на атлантическото крайбрежие.

"Особено сме загрижени за моментите на обилни валежи и този тип бедствия", казва Морейра. "Днес вали по-малко дни в годината, но когато вали, вали много. Имаме стратегия за градините и парковете в града, при която ги превръщаме в ретензионни басейни, в които отвеждаме водата. Наводняването на парка има две резултата: То не наводнява домовете на хората в близост и попълва водоносните пластове."

Властите се опитват също да ограничат въглеродните емисии и освен че насърчават използването на обществения транспорт, за да се намалят задръстванията, Порто насърчава повече колоездене и ходене пеша: Градът разширява тротоарите и свързва по-ниските и по-високите части на града с ескалатори, например. "В градовете пешеходното придвижване е много по-важно от велосипедите", смята кметът.

Морейра, който е роден в Порто и преди това е работил в сферата на корабоплаването и други сфери на бизнеса, изпълнява третия си и последен мандат като кмет и твърди, че градът е в "добро" икономическо състояние. Когато той пристига през 2013 г., бюджетът на града е 190 млн. евро, а дългът - 100 млн. евро. Той казва, че е намалил всички данъци и сега градът разполага с бюджет от 485 млн. евро, без никакви дългове.

Порто е по-малък от Лисабон и има оживено съперничество с португалската столица в спортове като футбол и други области. Морейра подчертава, че икономиката на неговия град е "по-отворена" от тази на Лисабон.

"На първо място, ние нямаме всичко, което е свързано с държавата и държавните поръчки", казва Морейра. "Порто има по-отворена икономика, която в много по-голяма степен се основава на стоки и услуги, които могат да се търгуват. Така че ние сме два града, които имат напълно различни икономически структури."