General Motors одобрява обратно изкупуване на акции за $6 милиарда

Според изявление от вторник компанията планира да изкупува акциите си „опортюнистично“ в рамките на новата програма, след като завърши ускореното обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара миналата година

18:10 | 11 юни 2024
Автор: Ричард Клог,Дейвид Уелч
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. одобри нов план за обратно изкупуване на акции на стойност 6 млрд. долара, тъй като подобряването на рентабилността в основния бизнес и ръстът при електрическите превозни средства позволяват на автомобилния производител да върне парични средства на инвеститорите.

Според изявление от вторник компанията планира да изкупува акциите си „опортюнистично“ в рамките на новата програма, след като завърши ускореното обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара, одобрено през ноември миналата година. GM очаква да изчерпи оставащите 1,1 млрд. долара от предишния план до края на това тримесечие.

„Ние развиваме и подобряваме рентабилността на нашия бизнес с електрически превозни средства и разполагаме ефективно с капитала си“, като същевременно наблюдаваме подобрение и в бизнеса с автомобили, задвижвани с газ, заявиха от компанията. „Това ни позволява да продължим да връщаме парични средства на акционерите“.

Решението се основава на инерцията, която GM отбеляза през първото тримесечие, когато силните продажби на пикапи и SUV на вътрешния пазар помогнаха на компанията да преодолее предизвикателствата в Китай и да повиши прогнозата си за печалба за цялата година, и отразява преориентацията на ръководството към създаване на стойност за акционерите. Автомобилният производител продължава да инвестира в електрически превозни средства, но пазарът расте по-бавно, така че компанията връща парични средства на инвеститорите.

GM заяви, че най-голямата част от инвестициите в електромобили, а именно изграждането на платформата за батерии Ultium и заводите за производство на клетки, необходими за автомобилите, вече е направена, така че да може да продължи да произвежда електрически модели, докато изкупува обратно акции. През януари автомобилният производител увеличи тримесечния си дивидент с 33% до 12 цента на акция.

Компанията заяви, че бизнесът ѝ с електрически автомобили ще постигне оперативна печалба през втората половина на тази година, тъй като компанията увеличава производството. През следващата година производителят на автомобили си е поставил за цел да постигне положителна печалба преди лихви и данъци от своите електрически автомобили.

Акциите на GM се повишиха след съобщението с 1,6% към 8:39 ч. преди редовната търговия в Ню Йорк. До края на търговията в понеделник акциите на GM нараснаха с 32%.

GM не е единствен - 42 други компании от индекса S&P 500 са обявили обратно изкупуване през това тримесечие, според Джина Мартин Адамс, главен стратег на Bloomberg Intelligence. Преди обявяването на GM BI установи, че фирмите от S&P са увеличили обратното изкупуване с 5% спрямо същия период на предходната година до 210 млрд. долара. Това е второто тримесечие на ръст след пет последователни тримесечни спада.