Големите IPO-та се завръщат в Индия, тъй като бумът на акциите продължава

Citigroup Inc., която е най-големият организатор на предлагане на акции в Индия през тази година, очаква през следващата година между четири-пет първични публични предлагания на стойност поне 1 млрд. долара

19:30 | 21 май 2024
Автор: Филипе Пачеко,Ашутоши Джоши
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бумът на малките първични публични предлагания (IPO) в Индия скоро може да бъде последван от по-големи сделки, което ще разшири възможностите за глобалните инвеститори, които искат да се присъединят към борсовата вълна в страната.

Citigroup Inc., която е най-големият организатор на предлагане на акции в Индия през тази година, очаква през следващата година между четири-пет първични публични предлагания на стойност поне 1 млрд. долара всяко. Според данни, събрани от Bloomberg, поне 10 компании обмислят предлагания на стойност над 100 млн. долара.

Напливът от малки сделки превърна Индия в един от най-натоварените пазари за IPO в Азия тази година. По-големите продажби на акции увеличават шансовете на страната за привличане на глобални фондове, тъй като инвеститорите насочват парите си на фона на нестабилното възстановяване в Китай. За тази радост допринасят редица фактори - акциите се издигат на нови висоти, икономическият растеж е стабилен, а печалбите надхвърлят прогнозите.


Седмични постъпления от IPO в Индия през тази година

В началото на годината „видяхме, че на пазара излизат много по-малки IPO, а не големи. Това, което виждаме, е голяма промяна в тази тенденция, като средният размер на IPO се увеличава значително", казва Джиби Джейкъб, ръководител на капиталовите пазари на Jefferies в Индия.

Моментът за излизане на борсата е повлиян и от провеждащите се в Индия избори. Резултатите от изборите на 4 юни ще дадат ясна представа за политическата стабилност и приемствеността на политиката, което ще премахне всякаква продължителна несигурност за компаниите.

Сред потенциалните емитенти са стартъпът за електронна търговия BrainBees Solutions Ltd., който продава на дребно бебешки продукти под марката FirstCry.com, операторът на хипермаркети Vishal Mega Mart и подкрепяната от SoftBank Group Corp. компания ANI Technologies, която е оператор на приложението за превоз на пътници Ola Cabs. Hyundai Motor Co. също проучва възможността за листване на своето индийско подразделение, което може да набере около 2,5 млрд. долара.


Очаква се на пазара да се появят нови предлагания

Представянето на последните дебюти в средния клас също повишава настроенията. Фармацевтичната компания Indegene Ltd., финансовата фирма Aadhar Housing Finance Ltd. и дистрибуторът на туристически стоки TBO Tek Ltd. поскъпнаха в първия си ден на търговия този месец. Със 72% ръст на постъпленията от IPO до 3,4 млрд. долара досега през тази година Индия изпревари Хонконг и Южна Корея, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Чакане отстрани
Взаимните фондове, към които постъпват над 2 млрд. долара чрез месечни инвестиционни планове, се превърнаха в ключови инвеститори в IPO.

„Апетитът за по-големи IPO-та се подкрепя и от нарастващия размер на потоците, идващи към взаимните фондове, тъй като те се нуждаят от хартия“, каза Сунил Шах, главен изпълнителен директор на групата в базираната в Мумбай Khambatta Securities Ltd. „Ако няма предлагане на нови книжа, къде да инвестират?“

Макар че индийските акции изпреварваха конкурентите си от развиващите се пазари благодарение на фундаменталните показатели на вътрешния пазар, през последните седмици тревогите от социологическите проучвания предизвикаха волатилност. Тъй като се очаква министър-председателят Нарендра Моди да получи трети мандат, индийските бикове са оптимистично настроени, че скоро ще се възобнови по-доброто представяне.

„Някои от големите емитенти изчакват от известно време настрана. Докато някои не бяха готови по различни причини, други изчакваха да излязат на пазара след изборите, очаквайки да последват големи политически изявления", каза Раул Сараф, ръководител на инвестиционното банкиране на Citi в Индия. „Освен това има по-дълбока ликвидност и атрактивни оценки. Всички тези елементи се събират заедно по начин, който не се случва много често.“