"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро заради прекратяването на доставките

Министър Малинов съобщи още, че "Булгаргаз" е провел търг за доставка на втечнен газ на терминалите в Турция по споразумението с "Боташ". По него 13 компании са заявили интерес,

14:49 | 16 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките на природен газ от "Газпром" за над 400 млн. евро. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката, предаде БТА.

Министърът припомни, че "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора с "Булгаргаз" от април 2022 г. и посочи, че съгласно предвидените клаузи в договора и взетото от Съвета на директорите на "Булгаргаз" решение първо ще бъде претендирана тази претенция към "Газпром Експорт" и ще бъде даден кратък срок, в който, ако е възможно, тя да бъде уредена доброволно.

В случай че не бъде постигнато съгласие, ръководството на "Булгаргаз" е взело решение и ще бъде заведено арбитражно дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж, каза Малинов.

Той обясни, че претенциите за 400 млн. евро са на база извършен правен анализ, който значително се е забавил, и финансов анализ за размера на претендираната неустойка, като са ползвани и външни международни кантори за тази цел.

Министър Малинов съобщи още, че "Булгаргаз" е провел търг за доставка на втечнен газ на терминалите в Турция по споразумението с "Боташ". По него 13 компании са заявили интерес, 10 от тях са подали оферти и след извършване на класиране спрямо първоначално обявената методика доставчик на втечнен природен газ от несанкционни държави за юни ще бъде турската компания "Боташ", каза министърът.

Той посочи, че "Боташ" е класирана на първо място от комисията и това е одобрено от Съвета на директорите на "Булгаргаз" по критериите, които са първоначално предвидени относно цена и начин на плащане. В допълнение на това за капацитета, който е резервиран по споразумението, подписано между "Булгаргаз" и "Боташ" в края на 2022 г., турската компания ще направи и отстъпка за цената на резервирания капацитет, която ще доведе до спестяване на разходи за юни от страна на "Булгаргаз" в размер над 11,5 млн. лева, каза Малинов.

Министърът съобщи още, че в рамките на днешния ден мениджмънтът на "Булгаргаз" ще обяви два вида тръжни процедури за продажба на капацитет - този, който няма да бъде използван по споразумението с "Боташ" при равни условия, където всички търговски участници, които проявяват интерес биха могли да подадат своите оферти или отново за този капацитет ще бъде обявен търг за извършване на услуга от страна на "Булгаргаз" за компании или доставчици на втечнен природен газ, които биха желали да доставят природен газ не само за България, но за целия регион.

Повече подобни новини четете и на сайта на Dnes.bg.