Волатилността при цената на какаото е на най-високите нива от 1977 г. насам

В сряда цената на какаото скочи с 4,5%, като прекъсна двудневния спад от почти 9%. Това допринесе за повишаване на 60-дневния показател за волатилност до най-високото ниво от 1977 г. насам

20:30 | 24 април 2024
Автор: Патрик Парижа
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В Ню Йорк цените на какаото отново се повишиха, като бяха най-нестабилните от почти пет десетилетия насам на фона на несигурността относно историческата криза и изтеглянето на търговците от пазара.

Фючърсите се повишиха с около 160% през тази година, тъй като слабата реколта в Западна Африка доведе до отчаян недостиг на какаови зърна в света. Ралито обаче оскъпи поддържането на позиции, което накара инвеститорите да прекратят сделките, да изчерпят ликвидността и да направят пазара по-уязвим към големи ценови колебания.

В сряда цената на какаото скочи с 4,5%, като прекъсна двудневния спад от почти 9%. Това допринесе за повишаване на 60-дневния показател за волатилност до най-високото ниво от 1977 г. насам.


Цената на какаото е в най-волатилния си период от 70-те години на миналия век

Поскъпването на какаото до скорошен рекорд от над 11 000 долара за тон означава, че търговците, включително и тези, които са хеджирали физическите си наличности, трябва да осигурят повече пари, за да платят своя margin call, които работят като застрахователна полица за покриване на потенциални загуби. Когато не могат да направят това, те са принудени да закрият позициите си. Това води до намаляване на интереса - броя на договорите в обращение.

Все още има голяма несигурност по отношение на световните доставки. Все пак преминаването от метеорологичното явление Ел Ниньо към Ла Нина вероятно ще помогне за възстановяването на световното производство през следващия сезон и това натежа на цените в началото на тази седмица, се казва в бележка на The Hightower Report.

Търговците ще следят внимателно и краткосрочните метеорологични условия и състоянието на посевите в ключовия регион на Западна Африка.

"Дъждовете над районите за отглеждане на култури в Западна Африка през тази седмица се очаква да се отразят благоприятно на предстоящото производство в региона и са първата положителна новина за перспективите пред реколтата от доста време насам", пише в бележка ADM Investor Services. Очаква се реколтата от средните култури в региона да се увеличи към средата на май и да достигне пълната си скорост към средата на юни.