Израел съобщава, че 14 войници са ранени при нападение на "Хизбула" в Галилея

Израелската армия съобщи, че шестима от тях са били тежко ранени при нападението, след което е нанесла ответни удари по източника на огъня

19:40 | 17 април 2024
Автор: Омар Тамо,Алиса Оденхаймер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепяната от Иран бойна групировка "Хизбула" атакува село в Северен Израел с безпилотни самолети и противотанкови ракети, като рани 14 войници.

Израелската армия съобщи, че шестима от тях са били тежко ранени при нападението, след което е нанесла ответни удари по източника на огъня. Израелски изтребители също така нанесоха удари по военни комплекси на "Хизбула" в Южен Ливан, където е базирана групировката, съобщиха Израелските сили за отбрана.

Сблъсъците в сряда бележат най-силния удар от страна на "Хизбула", откакто миналата седмица Иран изстреля стотици ракети и безпилотни самолети по Израел. Напрежението в близост до северната граница на Израел остава високо в продължение на месеци, като военните редовно разменят огън с "Хизбула".

Сраженията повишават риска от разрастване на конфликта в северната част на страната в момент, когато Израел е съсредоточил усилията си върху унищожаването на ръководството на "Хамас" в Газа на юг. И "Хамас", и "Хизбула" са обявени за терористични групировки от САЩ.

Последното нападение е извършено в общински център в арабския град Ал-Арамше в Западна Галилея, съобщи израелският Канал 12. Според репортаж на телевизия "Ал-Манар" "Хизбула" се е насочила към израелски разузнавателен обект.

"Хизбула" е най-мощната групировка в Близкия изток и според израелското разузнаване разполага с повече от 100 000 ракети и снаряди. Това е много по-голям арсенал от този, с който се смята, че "Хамас" е разполагала преди 7 октомври, когато нейни бойци нахлуха в южната част на Израел, убиха 1200 души и отвлякоха около 250.