Как се засяват облаци за дъжд и защо практиката е противоречива?

Засяването на облаци е разработено през 40-те години на ХХ век и става популярна в САЩ през 50-те и 60-те години на ХХ век, когато фермерите, хидроенергийните компании и ски курортите се възползват от допълнителните валежи

18:15 | 17 април 2024
Автор: Лора Милан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хората използват химикали, за да увеличат количеството дъжд, което пада от облаци в конкретен регион от десетилетия, но технологията набира все по-голяма популярност, тъй като изменението на климата прави някои региони по-горещи и по-сухи. Въпреки че е популярна в страни като САЩ и Обединените арабски емирства, практиката за засяване на облаци остава спорна, тъй като може да доведе до непредвидени последици, като например твърде много дъжд или повишено замърсяване.

Дебатът относно модифицирането и контролирането на времето, наричано още геоинженерство на планетата, се засили, тъй като чистите технологии и намаляването на емисиите на парникови газове се оказват недостатъчни за спиране на глобалното затопляне. Привържениците на идеята твърдят, че справянето с климатичната криза е толкова спешно, че не бива да се пропуска нито една възможност, докато противниците предупреждават за липса на регулация, непредвидени странични ефекти и забавяне на енергийния преход.

Какво представлява засяването на облаци?

Самолетите или наземните генератори стимулират съществуващите облаци, като ги инжектират с частици сол или сребърен йодид, които образуват ледени кристали, кондензиращи в дъжд или сняг, в зависимост от височината. Според Световната метеорологична организация при оптимални условия засяването може да увеличи валежите от отделен облак с до 20%.

Дали проливните дъждове в Дубай се дължат на засяването на облаци?

ОАЕ използват сеитбата от 2002 г. насам, за да решат проблемите с водоснабдяването, въпреки че липсата на дренаж в много райони може да доведе до наводнения. Националният център по метеорология заяви, че е засял облаци от 14 до 15 април, но не и на 16 април.

Екстремни дъждове наводниха Дубай на 16 април, което доведе до отмяна на полети, нарушаване на трафика и затваряне на училища. В някои видеоклипове в социалните медии се вижда как автомобили са отнесени от пътищата, а в друг се вижда как таванът на магазин се срутва, тъй като водата залива един от най-популярните молове в Дубай. В сряда на международното летище в Дубай продължиха прекъсванията на полетите, а компанията Emirates преустанови регистрацията на пътниците.

Колко ефективно е засяването на облаци?

Засяването на облаци не се извършва от въздуха, тъй като химикалите трябва да бъдат впръскани в съществуващи облаци. Доказано е, че то е успешно, когато е насочено към дъждовни облаци в планински райони - с други думи, когато е насочено към увеличаване на дъждовете. Съществуват разнопосочни научни данни относно ефективността му върху облаци, които може да не носят дъжд, в равнинни райони и по време на суша, като някои изследователи предполагат, че в тези ситуации то се превръща в политически инструмент.

Според изследвания, цитирани от Института за изследване на пустинята с нестопанска цел, дългосрочните проекти за засяване са увеличили снежната покривка в целеви райони над планините Невада в САЩ с около 10% годишно. Подобни резултати са отчетени в планините Snowy Range и Sierra Madre Range в Уайоминг, както и в Снежните планини в Австралия.

Кога започва засяването на облаци?

Засяването на облаци е разработено през 40-те години на ХХ век и става популярна в САЩ през 50-те и 60-те години на ХХ век, когато фермерите, хидроенергийните компании и ски курортите се възползват от допълнителните валежи. Но през следващите десетилетия тя изпада в немилост, тъй като правителственото финансиране пресъхва след разкритията, че по време на войната във Виетнам САЩ са прилагали тайна военна програма за засяване. През 1977 г. САЩ, Русия, Индия и някои европейски държави подписват Конвенцията за модифициране на околната среда, която забранява техниките за модифициране на времето за военни цели.

Все повече държави проучват възможностите за засяване на облаци, тъй като ускореното изменение на климата влошава борбата за вода. То се използва в западните щати на САЩ и в европейски държави, включително Франция и Испания. Китай го използва редовно за целите на напояването, както и за регулиране на валежите в Пекин, включително по време на Олимпийските игри през 2008 г.

Опасно ли е засяването на облаци?

Все по-широкото използване на технологията доведе до сформирането на екип за модифициране на времето в рамките на Световната метеорологична организация, който в доклад от 2023 г. предупреди за липсата на знания относно въздействието на технологията.

Други опасения включват промяната на съществуващите метеорологични модели на местно ниво, което може да доведе до нежелани условия, като например градушки в земеделските райони. Експертите на СМО също така предупреждават, че химикали като сребърен йодид са токсични и употребата им трябва да се следи за ефекти върху здравето и околната среда.